"Valovi“ koji dominiraju Vejleom mogu se vidjeti iz vlaka, s ceste ili rijeke devetog po veličini grada u Danskoj koji se smjestio na jugoistoku poluotoka Jutland. Čudo arhitekture nadahnuto fjordom Vejle s godinama je postalo jedan od prepoznatljivih simbola grada, ali i Danske.

Tijekom dana bijeli valovi stambene zgrade reflektiraju se u vodi, a kad padne mrak, građevina poprima izgled planine osvijetljene različitim bojama. Zgrada ima 140 atraktivnih stanova s pogledom na fjord, a projekt potpisuje tvrtka Henning Larsen Arhitect. Prije devet godina Udruženje europskih arhitekata uručilo im je i nagrada Leaf za najbolji stambeni objekt. Mnogi stručni časopisi Val uspoređuju s čuvenom operom u Sydneyju.

Karakteristična građevina ima pet tornjeva inspiriranih vodama fjorda Vejle i okolnim brežuljcima, koji su jedinstveni prizor u danskom, inače prilično ravnom krajoliku.

"Postoji samo jedno mjesto na svijetu na kojem može stajati ova zgrada, a to je u luci Vejlea", komentirao je arhitekt Søren Øllgaard iz Henning Larsena.

Prva dva tornja, od kojih je svaki ima 20 stanova, dovršena su 2008. godine, dok su tri preostala obnovljena 2015. i tek se sada završavaju. Vejle je omiljen među turistima zbog zelenih površina, ali i brojnih specijaliziranih trgovina te mjesta za kupovinu. Proglašen je najboljim i naugodnijim danskim gradom za šoping.

Tajna bajkovite kućice na Drini čije su fotografije obišle svijet +0 Kućica na Drini

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju