Turska je veliki uzgajivač ovaca, a neke statistike upućuju da se nalazi na šestom mjestu po proizvodnji ovčjeg mesa u svijetu. Ovce se koriste i za vunu, te mlijeko od kojeg se radi ovčji sir.
Ono što ne pojedu i iskoriste sami, Turci izvoze u Irak, Siriju i druge zemlje u okolici.
U prosječnom turskom stadu naći ćete barem 85 ovaca, no mnogi pastiri u Turskoj imaju mnogo više životinja od toga. Da bi prodali ovčje mlijeko i vunu, spremni su prijeći velike udaljenosti sa svojim stadom.
Velika stada ovaca (Foto: Profimedia)
Po brdovitom terenu
Tijekom zime u istočnim gorskim predjelima Turske poznatima po ovčarstvu zna pasti toliko snijega da pastiri vode ovce u dugim kolonama – jednu po jednu.
Izazov nije ništa manji niti u proljeće kada snijeg okopni. Mnogi pastiri morat će krenuti na naporno putovanje kroz brdovita područja, a sve kako bi prodali svoje proizvode na različitim tržnicama i u manjim selima.
Da je riječ o uistinu impresivnom poduhvatu dokazuju i ovi prizori snimljeni u travnju ove godine u turskoj regiji Tatvan, a koje možete pogledati u fotogaleriji na početku teksta.
Prirodni fenomen nedaleko od Rijeke: Nestvarno jezero u kojem ovih dana pliva "vodena kućica" +10