Fotograf, ekolog i aktivist  Romeo Ibrišević ponekad nas iznenadi fotografijama iz nekih prošlih vremena, kao što je to nedavno bio slučaj s požarom koji je dohvatio Paromlin prije 35 godina, a ponekad inspirira da pobjegnemo u Samobor na kremšnite i sanjkanje. No ovaj put nas je potaknuo da se zamislimo nad hirovitom prirodom koja je fotografu priuštila pravu predstavu. Lutajući lijepim krajolikom nedaleko od Rijeke u bakarskom zaleđu, Romeo Ibrišević nabasao je na predivno jezero, ali i "vodenu kućicu".

"Jezero se smjestilo tik do sela Ponikve, do kojega se može doći iz smjera Kukuljanova ili pak s kolodvora Škrljevo. Susjedno je selo Plosna, iz kojeg puca baš zanimljiv pogled na jezero. Dojam toga jezera koje nastaje nakon velikih kiša (i postupno nestaje ovisno o padalinama) kvari kamp-kućica koja pluta po jezeru kako vjetar puše", kaže Romeo i dodaje kako onaj koji je postavio kućicu nije znao da nakon kiša ondje nastaje jezero. Što će se dogoditi s kamp-kućicom, tek ćemo vidjeti, ali se nadamo da se neće pretvoriti u glomazni otpad koji šteti prirodi.

Jezero Ponikve - 8 Jezero Ponikve - 8 (Foto: Romeo Ibrišević)

No sama je lokacija i bez kućice izrazito zanimljiva izletnicima i stanovnicima toga kraja koji žele pobjeći u prirodu. Stoga, odvede li vas put u bakarsko zaleđe, ne propustite posjetiti prirodni fenomen. Upoznati ga možete prateći stazu s edukativnim pločama i zanimljivostima. Poučna staza dugačka je 8,5 kilometara i nije zahtjevna, a ovisno o vremenskim prilikama dočekat će vas jezero Ponikve ili livada i velike jame.

Tužan prizor omiljenog mjesta imućnih: Hotel koji je ostao bez svoje glavne atrakcije Hotel Belvédère, Furkapass, Švicarska - 6 Hotel Belvédère, Furkapass, Švicarska - 4 Hotel Belvédère, Furkapass, Švicarska - 1 +2 Hotel Belvédère, Furkapass, Švicarska - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju