1. Triglav se izdiže na 2864 metara u Julijskim Alpama i smatra se najvišim vrhom u Sloveniji, ali i na prostoru bivše Jugoslavije.

2. Kada se planina proučava iz Gorenjske, izgleda kao da ima tri vrha, odnosno tri glave, po čemu je i dobila ime.

3. Prvo zabilježeno osvajanje Triglava zbilo se 26. kolovoza 1778. godine. Četiri planinara iz Bohinja popela su se na vrh planine, a njihov uspon sponzorirao je mecena Žiga Zois, koji se nadao da će naći novo nalazište rude.

4. Ova planina središnji je dio Nacionalnog parka Triglav, koji zauzima otprilike četiri posto slovenskog teritorija. Ujedno, riječ je o jedinom nacionalnom parku u Sloveniji, pa ne čudi što se nalazi i na zastavi te zemlje.

5. Kod planinskog vrha Kredarica na visini od oko 2500 metara nalazi se Triglavski dom – najviši planinarski dom u Sloveniji, kao i meteorološka postaja koja bilježi važne informacije o klimatskim promjenama.

  Put na Triglav - 8 Putovanja Veličanstveni Triglav: Avantura na najviši vrh Slovenije - prag koji želi prijeći svaki planinar

6. Zapnete li na Triglavu zbog lošeg vremena, zaklon možete pronaći u Aljaževu stupu. Riječ je o skloništu koje je dao izgraditi slavni slovenski planinar i župnik Jakob Aljaž.

7. Na sjevernoj padini Triglava smjestio se jedini stalni ledenjak u Sloveniji. Triglavski ledenjak smješten je na visini od 2400 metara, a površina mu je oko 14 hektara.

Kakav potez! Sakrili autobusnu liniju od turista kako bi napravili mjesta za starije građane Park Guell - 4 Park Guell - 5 Park Guell - 3 +1 Park Guell - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju