Park Guell jedan je od najpoznatijih simbola Barcelone, jedinstveni spoj prirode i urbanizma koji potpisuje Antonio Gaudi, genijalni katalonski arhitekt. Njegovo najvažnije remek-djelo je predivna Sagrada Familia, najposjećenija atrakcija u Španjolskoj. Crkva Sveta obitelj (Sagrada Familia) životno je Gaudijevo djelo koji je na njoj je radio do svoje smrti.

Park Guell je kao i Sagrada Familia, na popisu zaštićene svjetske baštine, osmišljen kao kompleks vrtova povezanih različitim građevinama. Arhitekt je taj prostor projektirao kao privatni prostor koji je kasnije postao javni park, na radost stanovnika grada ali i svih turista. A turista je u Barceloni toliko da Španjolcima život postaje sve teži

Borba protiv gužvi

Gužve su posvuda, uključujući i na lokalnim linijama autobusa, zbog čega stariji građani često ne mogu pronaći svoje mjesto pa niti ući u njega od šume ruksaka. Upravo zbog toga gradske su vlasti sakrile s Google Mapsa liniju 116 koja vodi brdovitim dijelom Barcelone, piše The Telegraph.

Park Guell - 5 Park Guell - 5 (Foto: Shutterstock)

Minibus za 20 putnika koji se penje uskim ulicama barcelonske četvrti Gràcia u posljednje vrijeme je počeo voziti češće nego prije, ali građani su se i dalje žalili da često ne mogu pronaći slobodno mjesto. Takva situacija je osobito pogađala starije građane kojima je teško hodati. 

Gradsko vijeće je odlučilo ukloniti podatke o autobusu iz pretraživača ruta i raznih internetskih alata za bolje snalaženje u gradskom prometu, i obrisalo spornu liniju 116 s preporučenih ruta Google Mapsa. Iako je ideja mnogima djelovala apsurdno u početku, pokazala se itekako učinkovitom.

Progutao ju je plamen: Uništen 400 godina star simbol Kopenhagena Gori se zgrada stare burze Børsen u središtu Kopenhagena - 2 Požar u Kopenhagenu, zgrada stare burze - 4 Gori se zgrada stare burze Børsen u središtu Kopenhagena - 3 +8 Požar u Kopenhagenu, zgrada stare burze - 6

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju