1. Titanic je otkriven 1. rujna 1985. godine, odnosno 73 godine od tragičnog potonuća u Atlantskom oceanu nakon sudara s ledenjakom. Vjeruje se kako je u trenutku sudara na brodu bilo više od 2200 osoba, te da je više od 1500 ljudi izgubilo svoj život.

2. Bogate obitelji poput Guggenheima i Astora željele su izvući potopljeni Titanic na površinu neposredno nakon tragičnog potonuća. Oformile su poseban odbor, unajmile su tvrtku Merritt and Chapman Derrick and Wrecking da izvrše ovu misiju, no nisu bili uspješni. Na početku 20. stoljeća nije postojala tehnologija uz koju bi se to moglo učiniti na siguran način. Kad je započeo prvi svjetski rat, Titanic je pao u zaborav.

Titanic - 7 Putovanja Obljetnica tragedije: 10 zanimljivosti koje vjerojatno niste znali o Titanicu

3. Kroz godine su postojale mnoge inicijative za pronalazak Titanica, ali nedostajalo je novca, odgovarajuće tehnologije i ideja. Prvi konkretniji pokušaj u lociranju slavnog broda ostvario je teksaški naftni magnat Jack Grimm 1980. godine, koji je ranije već sponzorirao neobične ekspedicije za pronalazak Noine Arke, čudovišta iz Loch Nessa i Bigfoota.

4. Iako je uspio zaokružiti impresivnu financijsku konstrukciju i dobiti znanstvenu podršku stručnjaka sa sveučilišta Columbia, Jack Grimm nije uspio pronaći točno mjesto potonuća. Loše vrijeme i ograničene mogućnosti tadašnjih sonara, osujetile su njegove planove. Pokrenuo je još dvije ekspedicije – 1981. i 1983. godine, ali nije imao više sreće.

5. Brod je u konačnici pronašao tim dr. Roberta Ballarda. Iako je službena priča glasila kako Ballard traga za Titanicom, zapravo je bio u tajnoj vojnom misiji lociranja dviju potopljenih američkih podmornica Tresher i Scorpion. S obzirom da je Amerika bila u hladnom ratu, a podmornice su bile opremljene nuklearnim reaktorima, nisu željeli da oružje padne u krive ruke. Niti da Rusi prate njihove poteze.

Parobrod Baron Gautsch, Metkovic i Graf Wurmbrand u Trstu 1910. godine Zanimljivosti Hrvatski Titanic: Poprište tragedije u Jadranskom moru koje mnogi danas žele vidjeti

6. Dr. Ballard je radio za američku mornarnicu te je na raspolaganju imalo najsofisticiraniju tehnologiju onog vremena. Točnije, brod je pronađen zahvaljujući specijalnoj podmorskoj sondi Argo otprilike 600 kilometara od obale kanadskog Newfoundlanda na dubini od oko 3800 metara.

7. Olupina broda nalazila se 21,2 kilometar udaljena od posljednje poznate lokacije Titanica koja je emitirana prilikom upućivanja poziva za pomoć te kobne noći s 14. na 15. travnja 1912. godine. Upravo zato mnogi su godinama tražili na pogrešnim mjestima.

8. Ballard se vratio 1986. godine na isto mjesto kako bi napravio prvu opsežniju studiju o Titanicu. Trup broda se pri potonuću raspao na dva dijela, a pramac je od krme razmaknut za oko šestotinjak metara. Oko olupine nisu pronađeni posmrtni ostatci žrtava s Titanica. Pretpostavlja se da su ih razgradili morske bakterije i organizmi.

Titanic - 7 Zanimljivosti Svaki detalj bit će isti kao i na originalu: Novi Titanic uskoro kreće na povijesno putovanje

9. Iako je snimljen popularan film Titanic u režiji Jamesa Camerona u kojem su prikazani stvarni ostaci Titanica, njih su uživo vidjeli tek rijetki. OceanGate i Blue Marble Private pružaju ovo nevjerojatno iskustvo za sve zainteresirane od sljedeće godine, te po cijeni od oko 100.000 eura po osobi.

10. Novija istraživanja pokazuju da bi olupina Titanica mogla nestati za deset do dvadeset godina zbog korozije. Podvodni istraživači koji posjećuju ostatke slavnog broda tvrde da se hrđa proširila na veći dio olupine, dok su neki dijelovi već urušeni i nestali pod pijeskom.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju