Termalni izvor Morning Glory jedno od "čuda" američkog nacionalnog parka Yellowstone, koji je taj status dobio još 1872. godine. Poznat je po svojoj fantastičnoj paleti boja, s plavom i tirkiznom u središtu, a žarko žutom i crvenkasto-narančastom prema rubu. Ali, iako izgleda prilično impresivno, Morning Glory nije obojila priroda nego čovjek. I to svojim smećem.

Fontana di Morning Glory

Geotermalni bazen ime je dobio 1880-ih po purpurno plavom cvijetu, ukrasnom slaku ili ladoležu. Sjećanja, zapisi i kolorirane fotografije, s početka stoljeća svjedoče da je tada bilo sasvim drugačije – potpuno plavo i relativno čisto.

Termalni izvor Morning Glory 1906. - kolorirana fotografija Termalni izvor Morning Glory 1906. - kolorirana fotografija (Foto: Profimedia)

Onda su nahrupili turisti i počeli bacati u vodu - kao u fontanu - kovanice, kamenje i tko zna što još. Nagomilani je otpad hladio vodu, a to je omogućilo bujanje raznih bakterija, što je onda prouzročilo i promjenu boje. Do druge polovice 20. stoljeća, izvor je dobio nekoliko novih boja, a i istraživanja Američkog geološkog instituta potvrdila su da je uzrok otpad.

Mnogi termalni izvori u Yellowstoneu su višebojni, baš zato što su na rubovima hladniji, pa što se toga tiče šarenilo Morning Gloryja nije ništa posebno. Ali ovaj je izvor ipak "poseban" jer se u njemu radikalna promjena dogodila u vrlo kratkom vremenu.

Osim kovanica kojih je pri čišćenju Morning Gloryja izvađeno na tone, pri promjeni boje jezera svoj su obol zdušno dali i dijelovi automobila, ali i priličan broj šešira i kapa turista koji ne zanemaruju zaštitu od sunca.

Na vrhu litice: Mjesto na Kvarneru s 54 stanovnika, barem dvostruko više mačaka i pogledom od kojega zastaje dah Beli 1 Beli 2 Beli 3 +7 Beli 11

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju