Neobične stupove na Rittenu u južnom Tirolu, nedaleko od Bolzana Talijani nazivaju malim ljudima i zemljanim gljivama, a poznati su i kao piramide od zemlje. Razlog tome je neobičan oblik tih izbrazdanih stupova od gline i kamenja koji su nastali tijekom ledenog doba. Kad se led povukao, za sobom je ostavio raznolike stupove od zemlje koji na vrhu nose kamenje, poput šešira, koje ih štiti od kiše.

Osim raznolikim oblicima, stupovi fasciniraju i nijansama crvene, smeđe i ljubičaste koje najviše dolaze do izražaja za sunčanih dana. Ima ih svakojakih, malih i zdepastih do vretenastih, a najviši dostiže 40 metara. Zemljani stupovi poput ovih postoje na tek nekoliko mjesta na svijetu. Ima ih i u francuskim Alpama, gdje ih nazivaju djevojkama sa šeširima.

Nije poznato koliko vremena stup može trajati, a stručnjaci koji prate njihov izgled tvrde da su se neki tijekom desetljeća minimalno promijenili, dok su drugi propali. Izgubi li kameni pokrov, stup brže propada, ali kiša stvara nove oblike sve dok ima materijala za to.

Zbog prirodnih ljepota, kao i desetaka sela u kojima ne nedostaje domaćih proizvoda i vina, taj dio Italije postaje sve popularnije odredište u svako doba godine. Zimi se ondje skija i uživa u zimskim sportovima, a ljeti planinari, hoda, pa i traži osvježenje u jezerima. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju