Podvodni istraživač iz Rijeke opet je pronašao jedinstven nalaz u moru.

Nakon pronalaska opasne brodske mine na glavnoj plaži u centru Rijeke sada je Velimir Vrzić otkrio potopljeni brod iz doba Rimskog Carstva s ostacima amfora zakopanima duboko pod naslagama pijeska koje nedirnute leže stotinama godina u morskom dnu.

Aralsko jezero - 1 Zanimljivosti Nekad četvrto po veličini na svijetu, danas "lokva": Jezero koje zbog politike postaje pustinja i groblje brodova

Proučavajući puteve kojima su brodovi putovali iz smjera Dalmacije prema Veneciji te koristeći najmodernija podvodna sredstva ovaj podvodni istraživač je na otoku Krku pronašao jedinstveni podvodni nalaz.

S obzirom da se radi o izuzetno vrijednom nalazištu o njemu si izvještene nadležne institucije Ministarstva kulture u Rijeci s točnim lokacijama nalazišta, a sve kako bi se isto zaštitilo od eventualne pljačke i sačuvalo u muzeju.

Slika nije dostupna Zanimljivosti Potonuće Wilhelma Gustloffa: Najveća pomorska tragedija u kojoj je izgubljeno više od 9000 života

Preliminarnim uvidom i ocjenom podvodnih arheologa radi se o jedinstvenom nalazištu amfora s područja Tunisa i Bliskog istoka koje datiraju iz 4. stoljeća. Naknadnim istraživanjem moći će se utvrditi putevi trgovine i teret broda koji leži doslovno netaknut pod naslagama morskog dna i mulja.

Istraživanja se nastavljaju te će dati konkretnije i točnije podatke o tome što se stvarno skriva na morskom dnu kod Krka.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju