Njemački vojni transportni brod Wilhelm Gustloff 30. siječnja 1945. godine potopila je ruska podmornica S-13 u Baltičkom moru.

Brod je prevozio 10.582 osoba, većinom izbjeglica iz Pruske, Litve, Latvije, Poljske te Estonije koji su bježali pred Crvenom armijom. Prema nekim statistikama, na brodu je umrlo oko 9343 osoba, što se smatra najvećim gubitkom ljudstva na jednom brodu u povijesti pomorstva – otprilike šest puta više nego na Titanicu.

Brod je pogođen trima torpedima s podmornice te je potonuo u vrlo kratkom periodu. Iako je odmah poslana pomoć, spašeno je oko 1100 života.

Wilhelm Gustloff izgrađen je u brodogradilištu Blohm & Coss 1937. godine. Bio je dug 208,5 metara, širok 23,59 metara i težio je 25 tona.

U prvo vrijeme koristio se kao prijevozno sredstvo nacističke organizacije "Kraft durch Freunde" (u prijevodu s njemačkog Snaga kroz radost) – svojevrsnog turističkog operatora za organizaciju rekreativnih i kulturnih aktivnosti za njemačke radnike s ciljem stvaranja prihvatljivije slike Trećeg Reicha.

S početkom Drugog svjetskog rata brod je pretvoren u transportni brod za prijevoz medicinskih pomagala, a jedno vrijeme bio je i pokretna bolnica. Brod je originalno trebao nositi ime Adolfa Hitlera, no u konačnici ipak je nazvan prema vođi Nacionalsocijalističke njemačke radničke stranke u Švicarskoj.

Olupina broda i danas se nalazi u Baltičkom moru, a u poljskim nautičkim kartama zapisan je kao Zapreka broj 73 te je klasificirana kao ratni grob.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju