Betonski blokovi u središtu Berlina mjesto su za razmišljanje, mir i tišinu. Tako je barem zamišljen memorijalni spomenik u sjećanje na europske Židove stradale u Drugom svjetskom ratu. Nakon dugog vijećanja, njemački je parlament 1999. odlučio dati zeleno svjetlo za izgradnju spomenika, a na natječaju je pobijedio njujorški arhitekt Peter Eisenman.

2711 sivih betonskih blokova različitih visina koji se prostiru na 19 tisuća četvornih metara svečano su otvoreni 2005. godine, 60 godina nakon završetka rata. Spomenik, čija je gradnja počela dvije godine ranije, nalazi se nedaleko od Brandenburških vrata, u četvrti Mitte, a procjenjuje se da je koštao oko 25 milijuna eura.

Postavljeni na blagom nagibu, blokovi djeluju valovito i izgledaju drukčije ovisno o mjestu s kojeg se promatraju. Neki posjetitelji kažu da im neobična prostorna struktura izaziva osjećaj nelagode, čak i blage vrtoglavice – a upravo je to i bio cilj. Ideja je bila da se svaki posjetitelj prepusti doživljaju teme na osobni način. Otvoreni prostor bez središnje teme čine koncept neuobičajenim i posebnim, a neki tvrde i nekonvencionalnim.

U informativnom centru pod zemljom koji je također Eisenmanovo djelo na 800 četvornih metara možete pronaći informacije o žrtvama i tragičnim lokacijama podijeljene u nekoliko tematskih soba. Sobe dimenzija, obitelji, imena i mjesta bave se sudbinama pojedinaca koje se otkrivaju fotografijama, dnevnicima i oproštajnim pismima. Kratkim biografijama i povijesnim fotografijama žrtve izlaze iz anonimnosti.

Memorijal žrtvama ne izaziva kod svih posjetitelja osjećaj tuge i promišljanja o prošlosti; poplava neprimjerenih fotografija turista koji poziraju između betonskih blokova u najrazličitijim pozama i objavljuju ih na društvenim mrežama izazvala je zgražanje ljudi diljem svijeta. 

Kao odgovor na takvo ponašanje umjetnik Shahak Shapira prije nekoliko godina osmislio je projekt Yolocaust kojim je kroz zastrašujuće fotomontaže u kojima je spojio jezive ratne prizore i selfieje turista pokušao osvijestiti žaljenje za učinjenim. YOLO (you only live once) i genocid spojeni u riječi Yolocaust uspjeli su izazvati sram. Autori neprimjerenih fotografija su se ispričali i uklonili ih sa svojih profila.

Nažalost, neozbiljni turisti i dalje posjećuju memorijalni spomenik, ali nadamo se da će uvidjeti kako to nije mjesto za takvo ponašanje. Tijekom holokausta stradalo je oko 6 milijuna Židova, što je gotovo dvije trećine ukupnoga broja europskih Židova. U holokaustu je stradalo i 5 milijuna pripadnika drugih naroda.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju