"Nisam novinar niti influencer, ali želim iskoristiti svoju umjetnost za širenje pozitive", kaže Mauro Gatti, talijanski ilustrator i dizajner koji živi u Kaliforniji.

Na svojoj stranici The happy broadcast.com i Instagramu redovito objavljuje svoje radove vezane za prava ljudi i životinja, klimatske promjene, znanost i drugo. U 2019. Mauo Gatti izdvojio je 50 najboljih, a mi prenosimo 10.

1. Ima nade za gotovo istrijebljene sjeverne bijele nosoroge! Od svih žrtava krivolova u Africi preživjela su samo dva, čija su jaja uspješno oplođena. 

 2. Šveđani su pokrenuli odličnu inicijativu. Darivatelji krvi dobivaju obavijest svaki put kad njihova krv spasi nečiji život.

3. Amazonsko pleme Waorani iz Pastaze dobilo je tužbu protiv ekvadorske vlade i tako spasilo milijune hektara šume od uništavanja radi bušenja nafte. Taj je događaj velik korak u borbi za prava domorodačkih naroda. 

 4. Čovjek iz Indije sadio je po jedno stablo svaki dan tijekom 35 godina i napravio šumu veću od Central Parka.

5. Norveška je odlučila da neće bušiti naftu na otočju Lofoten. Tako će zaštiti ekosustav tog područja i izgubiti milijarde eura.

6. Trgovine na Tajlandu prestale su koristiti plastiku i vrećice zamijenile lišćem banana.

7. Nizozemska je postala prva zemlja bez pasa lutalica. Vlada je poduzela posebne mjere kako bi psima bez vlasnika pronašla nove domove, ali i uvela nove zakone za sterilizaciju i cijepljenje. 

8. U Južnoj Koreji otvorio aw dnevni diskoklub za starije od 65 godina. Cilj je pomoći onima koji se osjećaju usamljeno ili pate od demencije. 

9. Rim je pokrenuo projekt koji putnicima omogućuje da kartu za javni prijevoz plate plastičnim bocama. Za jednu kartu potrebno je skupiti 30 boca.

10. Uzgajivači riže diljem svijeta štetne pesticide zamjenjuju patkama koje jedu štetočine i korov.

Grad u kojem ima 16 puta više turista nego stanovnika Dublin Las Vegas Dubai +2 Edinburgh

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju