Nakon tri godine gradnje otvoren je Eysturoyartunnilin – veliki podvodni cestovni tunel koji povezuje otoke Streymoy i Eysturoy. Riječ je o dvama Farskim otocima koji su smješteni u sjevernom Atlantiku između Škotske, Norveška i Islanda.

Tunel Eysturoy ima dvije trake, širok je 10.5 metara, a zajedno s pristupnim cestama dug je 11.24 kilometara. Otkako je pušten u promet značajno je skratio put lokalnom stanovništvu. Umjesto 64 minuta koliko je sada bilo potrebno da bi se prešlo iz glavnog grada Torshavna u Runavik, ista se udaljenost može prijeći za svega 16 minuta.

Farski otoci - 6 Putovanja Neotkrivena ljepota usred oceana: Europski otoci za koje rijetki znaju gdje se nalaze

Kako bi se povećala sigurnost, nijedan nagib u tunelu nije strmiji od pet posto, a najniža točka se nalazi 189 metara ispod površine vode. Maksimalna dopuštena brzina u tunelu je 80 kilometara na sat.

Njegova posebnost je prvi podmorski kružni tok koji je smješten 72,6 metara ispod površine fjorda Skálafjørður, odnosno 2153 metara od ulaska u tunel u Rokiniju. Kružni tok je ukrašen s 80 metara dugim metalnim djelom farskog umjetnika Trondura Paturssona koji kombinira skulpture i različite svjetlosne efekte, a koji je napravljen po mjeri.

Slika nije dostupna Zanimljivosti Najduži cestovni tunel na svijetu koji se najbrže može prijeći za 18 minuta

Gradnja tunela počela je 2017. godine, a u nju je utrošeno oko milijarde kuna. Troškovi se u potpunosti planiraju isplatiti tunelarinom koja se naplaćuje već od 25 kuna do 175 kuna u jednom smjeru, ovisno o duljini putovanja, ali i vrsti vozila u kojem se njime prolazi.

Prvog dana otvorenja, 19. prosinca 2020., tunelom Eysturoy provozalo se 14.700 vozila, a predviđa se kako će se njime svakodnevno koristiti oko 6000 osoba.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju