Lærdal je ime najdužeg cestovnog tunela na svijetu. Prostire se na 24,5 kilometara, a spaja općine Lærdal i Aurland u okrugu Vestland u Norveškoj. Ujedno predstavlja cestovnu poveznicu za dva najveća norveška grada – Oslo i Bergen.

Pod pretpostavkom da u njemu nema gužve te da se krećete automobilom po maksimalnoj dopuštenoj brzini od 80 kilometara na sat, da prijeđete cijeli tunel, bit će vam potrebno oko 18 minuta.

Norveški tuneli Zanimljivosti Genijalni Norvežani! Putovanje "divovskim slamkama" ispod vode uštedjet će 10 sati vožnje

I ne, nemojte kršiti ograničenja brzine da biste ga prešli brže jer se u tunelu nalazi mnoštvo prometnih kamera koje prate svaki vaš potez.

Signalizacija u tunelu obavještavat će vas o svakom prijeđenom kilometru kako bi smanjila monotonost vožnje, ali i možebitni osjećaj klaustrofobije.

Da bi smanjili psihičko opterećenje vozača, Norvežani su tunel podijelili u četiri dijela koja razdvajaju tri planinske špilje u intervalu od 6 kilometara. Glavni tunel osvijetljen je bijelim svjetlima, dok špilje imaju plavo-žutu rasvjetu koja treba podsjećati na boju neba tijekom izlaska sunca te ponuditi vozačima mentalni predah.

Pariške katakombe - 1 Putovanja Kosti, droga i oružje: Gradovi koji leže na nevjerojatnim mrežama tunela

Tunel Lærdal obuhvaća dvije trake europske rute E16, a njime se svakodnevno koristi oko tisuću automobila.

Gradio se u periodu od 1995. do 2000. godine, tijekom čega je uklonjeno 2,5 milijuna kubičnih metara kamenja. Iako je u tunel utrošeno oko 1,1 milijarda norveških kruna, ne naplaćuju se nikakve posebne cestarine za prolazak.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju