Nije tornado i nije pješčana oluja – ali podsjeća na njih. Samo je riječ o manjoj verziji koja nije toliko opasna. Govorimo o zanimljivom prirodnom fenomenu nestašnog imena „pješčani vrag“.

Mnogi su ga možda imali prilike vidjeti jer se pojavljuje diljem svijeta, najčešće u suhim i vrućim područjima. Lako zbunjuje njegova pojava jer ga je moguće pobrkati s tornadom. Slični su jer su oba fenomena vezana uz vjetar i strujanje zraka, te rastu u visinu. Doduše, tornado se češće povezuje s olujama i nevrijemenom, dok pješčani vrag voli ljepše vrijeme.

Za razliku od tornada, pješčani vragovi su manji – mogu biti visoki od nekoliko metara do kilometra, a široki od pola metra sve do 10 metara. Obično su bezopasni, no ne valja ih podcjenjivati jer ponekad mogu postati tako veliki da predstavljaju prijetnju za ljude i imovinu (ovo se dogodilo 2000. godine u saveznoj američkoj državi Arizoni i 2019. u Kini kada je bilo smrtnih slučajeva).

Do „pješčanog vraga“ dolazi kada se u posebnim uvjetima vrlo topao zrak rapidno podigne u obliku tube i sa sobom povuče pijesak, prašinu ili primjerice sjeno i druge lagane stvari sa zemlje. Obično traje svega nekoliko minuta jer hladniji zrak brzo uđe u vrtlog i uništi ga tako što „prekine“ toplu bazu koja ga održava, te se zrak u vrtlogu brzo ohladi.

Ovo se događa kada se poklopi više čimbenika – ravan teren, vedro nebo, nedostatak vjetra te velike razlike između temperature zraka i površine zemlje. A možda najzanimljiviji podatak je i taj da su pješčani vragovi uočeni i na Marsu! Prvi put su uočeni još 1970-ih, možda zato što su i mnogo veći od ovih naših na Zemlji.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju