Ranojutarnji trkači u Central Parku u New Yorku nedavno su svjedočili nesvakidašnjem prizoru – na otopljenom snijegu kod Naumburg Bandshella 2. veljače 2022. godine u rano jutro (p)ostavljena je zlatna kocka napravljena od čistog 24-karatnog zlata.

Točnije, riječ je o kocki velikoj oko pola metra i teškoj 186 kilograma koja je izlivena u ljevaonici u švicarskom gradu Aarauu. Osmislio ju je njemački umjetnik Niclas Castello kao konceptualno umjetničko djelo u svim njegovim aspektima.

Slika Djevojčica s balonom (Foto: AFP) Zanimljivosti Djevojka s balonom samo je vrh sante leda: 5 genijalnih podvala neuhvatljivog Banksyja

Njegova ideja je bila da stvori nešto što je izvan našeg svijeta – nešto što je neopipljivo te ga izloži u jednom od najposjećenijih parkova u financijskom središtu zapadnog svijeta na samo jedan dan.

Iako kocka nije na prodaju, prema trenutnoj cijeni zlata na tržištu vrijedi otprilike 11,7 milijuna američkih dolara, odnosno oko 76 milijuna kuna. Ne čudi, stoga, što se od nje, osim velikog broja zainteresiranih slučajnih prolaznika, cijeli dan nije odvajala niti grupa zaštitara.

Ovo konceptualno djelo svojevrsna je marketinška akcija njemačkog umjetnika kao najava kriptovalute – Castello Coina, koju on pušta u prodaju ovoga mjeseca po cijeni od 0,39 eura, zajedno s aukcijom nezamjenjivih tokena (NFT) koja je najavljena za 21. veljaču ove godine.

Skulpture u Pragu - 1 Zanimljivosti Putevima revolucije: Istina iza šokantnih skulptura u Pragu

Niclas Castello otprije je poznat po svojim skulpturama i slikama nadahnutima pop-kulturom i konzumerizmom, a posebice radovima umjetnika Jeana-Michela Basquiata i Andyja Warhola.
 

Malo je potrebno da ulice dobiju dušu: Umjetnik koji popravlja pločnike šarenim mozaicima Umjetničke intervencije na pločniku, Francuska - 1 Umjetničke intervencije na pločniku, Francuska - 2 Umjetničke intervencije na pločniku, Francuska - 9 +5 Umjetničke intervencije na pločniku, Francuska - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju