Anonimni umjetnik kojeg svijet zna pod imenom Banksy još je jednom iznenadio iznenadio svoje poklonike "šalom" na račun svoje umjetnine.

Naime, početkom mjeseca na aukciji u Sotheby'su njegova slavna "Djevojka s balonom" prodana je za 1,2 milijuna britanskih funti, odnosno 10 milijuna kuna, a odmah nakon prodaje djelo se samouništilo. Autor je navodno u okvir ugradio rezač papira koji je uništio platno.

Kako je slika prodana na samom kraju aukcije, skeptici su odmah posumnjali na dogovor poznate aukcijske kuće i umjetnika kako bi sve dobilo medijsku pažnju, Sotheby's je negirao optužbe, a Banksy na svom Instagramu citirao Picassa: "Poriv za uništavanjem također je kreativni poriv."

Bilo kako bilo, Banksy je i dalje popularan, a ovo su neka od njegovih ranijih djela (da ne kažemo podvala):

1. Tate Britain, 2003.

Jedna od njegovih najranijih podvala dogodila se u muzeju Tate Britain. Banksy je zamaskiran ušao u muzej noseći veliki paket. U paketu je zapravo bila slika koju je postavio na zid muzeja, do slike krajolika 19. stoljeća. Svoju sliku Banksy je nazvao "Nadzor krimirala u Ujedinjenom Kraljevstvu uništio je krajolik za sve nas". Slika je prikazivala mirnu scenu prekrivenu policijskom vrpcom.

2. Louvre, 2004.

Jednu od najslavnijih slika svih vremena, Mona Lisu, Banksy je "ukrasio" po svom ukusu. Njegova verzija Mona Lise imala je žuti smajlić umjesto lica, a dvije godine kasnije na aukciji u Sotheby'su prodana je za 56 tisuća funti.

3. Povijesni muzej, 2004.

U ovaj muzej Banksy se ušuljao noseći uniformu zaposlenika i postavio je svoje djelo "Banksus Militus Ratus". Djelo je prikazalo štakora s ruksakom i mikrofonom te napisanom frazom "Naše će vrijeme doći". Sliku je tako vješto smjestio u Muzej da je i samim djelatnicima trebalo duže vremena dok nisu shvatili da tome tamo nije mjesto.

4. Britanski muzej, 2005.

Uz drevne predmete u muzeju našao se i jedan kamen, "Peckam Rock", s pračovjekom koji gura trgovačka kolica. Djelo je stajalo tamo puna tri dana prije nego što je netko primijetio da ne bi trebalo tamo biti.

5. Disneyland, 2006.

Banksy je postavio lutku na napuhavanje obučenu kao da je zatvorenik Guantanama. Nakon sat vremena djelatnici zabavnog parka uklonili su je.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju