U kišnim šumama kod australskog grada Cairnsa u Queenslandu pronađena je otrovna vatrena koraljna gljiva (Poison Fire Coral), koja se smatra jednom od najopasnijih na svijetu. Znanstvenici su dosad smatrali da se ova vrsta gljiva može naći tek u Japanu i Koreji te su iznenađeni otkrićem.

Ako se pojede, gljiva izaziva bolove u trbuhu, povraćanje, vrtoglavicu, zatajanje organa i snažno oštećenje mozga. Ako se odmah ne potraži liječnička pomoć, konzumacija dovodi do smrti. Fatalne posljedice moguće su ako se od nje pripremi i čaj.

Opasna je čak i na dodir.

Gljive - 3 Hrana i piće Oprezno u šumi! 5 laži o branju gljiva u koje ne smijemo vjerovati

"Od stotine otrovnih gljiva koje su poznate stručnjacima, ova je jedina čije se toksini mogu upiti kroz kožu," izjavio je dr. Matt Barrett za BBC. Nakon kontakta s otrovnom vatrenom koraljnom gljivom može doći do upala i dermatitisa popraćenog snažnim svrbežom.

Znanstvenici su došli do tog neočekivanog otkrića dok su pregledavali materijale lokalnog fotografa iz Cairnsa. Pretpostavljaju da je vjetar donio spore te gljive prije nekoliko tisuća godina.

Otrovna vatrena koraljna gljiva je samo jedna od dvadesetak novih vrsta koje su otkrivene u Australiji u posljednjih šest mjeseci.

Zabavni test: Koliko jestivih gljiva možete prepoznati? Gljive Gljive Gljive +0 Gljive

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju