Svrha sustava plaćenih rezervacija nije ograničiti broj turista u povijesnom središtu, već potaknuti dio posjetitelja da grad posjećuju u manje popularno doba godine kada će cijena rezervacije biti manja.

“Započet ćemo s eksperimentalnom fazom tijekom koje rezervacije neće biti obavezne, već opcionalne” i bit će besplatne, rekao je venecijanski dužnosnik zadužen za turizam Simone Venturini.

Posjetiteljima koji dolaze na jednodnevne izlete ponudit će se da se prethodno prijave za rezervacije poticajima, “poput primjerice popusta na ulaznice u muzeje”, rekao je Venturini. Datum stupanja na snagu novog sustava objavit će se u narednim tjednima.

Sustav, na kojemu se radilo godinama, postat će obavezan 2023. godine kada će posjetitelji na jednodnevnim izletima morati platiti naknadu od tri do deset eura, odnosno od 22 do 75 kuna, ovisno o razdoblju u kojemu posjećuju središte grada.

Posjetitelji koji prenoće u Veneciji i već plaćaju takozvani turistički porez, neće morati plaćati naknadu za rezervaciju.

Venecija Putovanja Vodič kroz Veneciju: Stvari koje morate prekrižiti s liste u Kraljici Jadrana

Život u izuzetno popularnom "gradu na vodi“ polako se vraća u stanje u kojemu je bio prije pandemije, kada su iz Velikog kanala nestale gondole nakon što su nestali i turisti.

Ovogodišnji uskršnji praznici privukli su golem broj posjetitelja, od kojih je 100.000 prenoćilo u gradu, a 40.000 ih je stiglo na svega nekoliko sati kako bi se divili Bazilici sv. Marka ili uzdahnuli na Mostu uzdaha, rekao je Venturini.

Ogromne brojke posjetitelja znače i duge redove ljudi koji čekaju na vožnju venecijanskim 'vaporettima' ili ispred muzeja, ali i dvostruke rezervacije za hotele.

Otprije je poznato da brojni turisti zagorčavaju život malobrojnom domaćem stanovništvu koje još uvijek stanuje u povijesnom središtu.

Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro je rekao da je sustav rezervacija "ispravan put za uravnoteženije upravljanje turizmom“.

"Mi ćemo prvi u svijetu provesti ovaj eksperiment“, napisao je na Twitteru.

Jednom kad rezervacije postanu obavezne, ulazak posjetitelja u središte grada kontrolirat će se na autobusnom i željezničkom kolodvoru, dvama glavnim punktovima kojima turisti stižu u grad.

Hoteli i turisti udružuju se u ratu protiv galebova: "Sve goste i osoblje opremili smo pištoljima na vodu!" Venecija - 1 Venecija - 2 Venecija - 3 +1 Venecija - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju