Okružena Švicarskom, ali pripada Njemačkoj, malena enklava Büsingen am Hochrhein podvojeno funkcionira stoljećima. Istočna granica tog gradića s oko 1450 stanovnika leži oko 700 metara od ostatka Njemačke, no ekonomski je dio Švicarske, s kojom dijeli to što se nalazi izvan Europske unije.

Bez obzira na to, u Büsingenu vrijede njemački zakoni i vlast. Stanovnici govore njemački poput Švicaraca, plaćaju švicarskim francima – no imaju njemački porez, koji je veći.

Podijeljenost je najočitija u restoranu Waldheim, koji ima naznačenu liniju što odvaja njemački od švicarskog dijela. Tako gosti mogu nakon švicarskog šnicla popiti njemačko pivo na drugom dijelu prostorije, u drugoj državi.

Büsingen ima dva pozivna broja tako da ne možete pogriješiti – bilo da zovete +49 ili +41, telefon u neobičnom gradiću će zazvoniti. Osim toga, gradski nogometni klub jedini je njemački tim koji može zaigrati u švicarskoj ligi.

Odlučite li posjetiti taj idilični podijeljeni grad, od Züricha do Büsingena trebat će vam oko sat vremena vlakom ili desetak minuta autobusom od Schaffhausena.

Napušteni aerodrom velik poput države koji će vas ostaviti bez teksta Tempelhof - 8 Tempelhof - 7 Tempelhof - 6 +6 Tempelhof - 5

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju