Topla i krepka juha od piletine hidratizira tijelo, opskrbljuje tijelo esencijalnim hranjivim tvarima te pomaže u ublažavanju simptoma prehlada i gripa. Neki će reći da dobra pileća juha liječi i dušu.

Da biste napravili finu juhu od piletine, ne trebate puno vremena – za ovu brzinsku verziju trebat će vam tek nešto više od pola sata.

Juhu možete napraviti s domaćim temeljcem. Ako želite skratiti proces pripreme, poslužite se već gotovim pilećim temeljcem iz tetrapaka ili kocke.

U juhi, pak, skuhajte otkošteni pileći zabatak s korjenastim povrćem i nešto začina, a na kraju dodajte limunov sok i koricu.

Pileća juha - sastojci:

  • 450 g otkoštenog pilećeg zabatka
  • 100 g tjestenine za juhu
  • 30 ml svježe iscijeđenog limunova soka
  • 1,5 l pilećeg temeljca
  • 2 veće mrkve
  • 2 stapke celera
  • 2 lovorova lista
  • 2-3 češnja češnjaka
  • 1 veliki luk
  • 1 žlica limunove korice
  • 1 čajna žličica sušenog origana
  • biljno ulje po želji
  • sol i papar po želji
  • svježi peršin po želji

Pileća juha - priprema:

  1. U velikom loncu za juhu zagrijte nešto ulja pa na njemu prepecite piletinu koju ste narezali na manje komade i začinili s nešto soli i papra. Pecite je oko pet-šest minuta dok ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju, pa je uklonite iz lonca.
  2. Na preostaloj masnoći prepirjajte nasjeckani luk, celer i mrkvu – pirjajte povrće oko pet minuta dok ne omekša. Dodajte nasjeckani češnjak i origano i nastavite pirjati sve zajedno još oko pola minute.
  3. Podlijte povrće s pilećim temeljcem, dodajte lovorov list i pustite da tekućina zavrije. Potom dodajte prepečenu piletinu i tjesteninu za juhu. Posolite i popaprite po želji i nastavite kuhati još 10-ak minuta dok se tjestenina ne skuha, a okusi ne sljube.
  4. Na kraju kuhanja dodajte iscijeđeni limunov sok, limunovu koricu i svježi peršin i poslužite. Dobar tek!

U trendu Pileći paprikaš Tjedni jelovnik Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna Šumske gljive Odaberite stranu Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja? Indijanska banana u Donjoj Bistri na plantaži Ivana Šuloga - 5 Ljekovito blago U lišću ovoga voća nalazi se tvar koja ubija stanice raka, raste i u Hrvatskoj, a kilogram plodova košta oko 10 eura

Piletina i mlinci na malo drugačiji način: Jelo po recepturi chefa Marija Mihelja koje jedva čekamo isprobati Piletina i mlinci na malo drugačiji način: Božićno jelo po recepturi chefa Marija Mihelja koje jedva čekamo isprobati ovih blagdana Piletina i mlinci na malo drugačiji način: Božićno jelo po recepturi chefa Marija Mihelja koje jedva čekamo isprobati ovih blagdana Piletina i mlinci na malo drugačiji način: Božićno jelo po recepturi chefa Marija Mihelja koje jedva čekamo isprobati ovih blagdana +2 Piletina i mlinci na malo drugačiji način: Božićno jelo po recepturi chefa Marija Mihelja koje jedva čekamo isprobati ovih blagdana