''Čovjek iz Ukrajine prošvercao je bijelu golubicu u hostel i ostavio ju u hodniku, zaključanu u ormariću predviđenom za ruksake. Kako je hostel bio popunjen, gost je otišao drugamo, a golubica je ostala gugutati na prvom katu hostela. Skužili smo je u prolazu. Srećom, znali smo kamo je gost otišao pa smo ga nazvali da se vrati po golubicu'', priča nam voditeljica Chillout Hostela Nikolina, kojoj neobične situacije s gostima nisu strane, baš kao ni drugim zaposlenicima u hostelima.

I u Swanky Mintu uvijek je dinamično, a ekipa iz hostela kaže da redovito dolaze različiti gosti koji im na svakojake načine ostaju u sjećanju, bilo zbog novih prijateljstava i ljubavi ili nezgoda.

"Tijekom jedne od mojih prvih smjena u hostelu čula sam cure koje čiste kako vrište od smijeha. Dok su one radile, hodnici su odzvanjali od uzdaha i udaraca kreveta o zid. Najednom je žena izašla iz glasne sobe i povikala na zaposlenice: 'Dobro, je l' može malo tiše!?'", priča uz smijeh Valentina, recepcionistica u zagrebačkom hostelu Swanky Mint.

Molitva u baru

Ekipa iz Chillouta neće zaboraviti grupu Talijana koja je jedne godine došla na proslavu Nove kako bi obišla hrvatske crkve. Istovremeno je u hostelu odsjela grupa studenta na razmjeni iz raznih dijelova Europe. Talijani su inzistirali na tome da im se prostor bara ustupi za večernje molitve, a studenti su pak htjeli party u tom istom baru.

"Kada smo posložili rasporede da se programi ne preklapaju, cijeli prostor bara trebali smo prilagoditi molitvi – ugasiti muziku, osigurati maksimalnu privatnost, maknuti se iz tog dijela bara, postaviti svjećice i općenito osigurati intimniji ambijent. Međutim, grupa studenata stigla je već poprilično vesela i doslovno uz glasno pjevanje i grljenje umarširala u bar, gdje je druga grupa držala molitvu. Iako je molitva bila pri kraju, ne moramo ni reći kakvi su svima bili izrazi lica. Situacija je svakako bila neobična - kakva kombinacija grupa!", prisjećaju se u Chilloutu.

Šatoraši iz Art Parka

Bilo je i gostiju koji su se toliko dobro zabavili u hostelu da su silno htjeli produžiti noćenje, no mjesta više nije bilo pa su odlučili postaviti šatore u Art Parku, koji se nalazio tik do hostela. To da su šatori u javnom parku zabranjeni nije ih mučilo jer su čvrsto odlučili ostati, zabavljati se, koristiti zajedničke prostore i drugi dan velikodušno polijepiti pola hostela natpisima da poklanjaju šatore, ako netko poželi slijediti njihov primjer.

Gdje ima vatre...

"Sušenje opranog veša također je znao biti problem u zajedničkim spavaonicama. Dok je jedan gost odlučio posušiti majicu na noćnoj lampici, ona se slučajno počela paliti. Dobro da smo došli na vrijeme prilikom provjere soba i vidjeli samo blagi dim, bez vatre", kaže Nikolina. 

Ljutiti i mokri

I mjesečarenje zna predstavljati problem, priča nam Petra iz Chillouta, osobito kad gost ustane usred noći i "olakša se" po ekipi iz sobe i  stvarima. Ljutiti i mokri, cimeri su se spustili na recepciju i zamolili da netko probudi gosta kako se scenarij ne bi ponovio.

Umorni od alkohola

Dok mjesečari to rade po drugima, bio je i slučaj gosta kojem je pobjeglo dok je spavao "umoran" od alkohola. Ekipa iz hostela pomogla mu je da se vrati u sobu i presvuče, a ujutro se nije sjećao ničega. Tvrdio je kako nema šanse da bi se pomokrio po sebi, a ima i dokaz – probudio se u suhoj odjeći. Tijekom ljeta Chillout organizira i Pub Crawlove (vođene noćne izlaske po barovima i klubovima), često uz zabavne izazove, pa su se i tu svega nagledali. Gostima su prije svega prijatelji, ali nerijetko i mama i tata.

Romantika na krovu 

Bilo je i pravih romantičara, a u Chilloutu pamte slučaj kad je gost odnio madrac iz sobe na krov susjedne zgrade. Susjeda je zvala policiju i prijavila da ga je vidjela s nekom djevojkom. Dok neki kradu madrace, drugi prave probleme zbog dokumenata. Transrodni gost nije htio pokazati putovnicu na recepciji, nego je inzistirao da ga se prijavi kao Mickey Mousea jer se ne poistovjećuje s imenom koje mu je dano rođenjem.

Goli na terasi 

Golotinja je uobičajena, posebno kad u priči ima alkohola ili strasti. U potrazi za intimnim kutkom jedan je par u Swanky Mintu otišao na terasu bez odjeće, no nisu znali da se vrata požarnog izlaza ne mogu otvoriti izvana. Bili su goli na terasi do jutra, srećom nisu se smrznuli.

Parovi u klinču ponekad se i ne zaustave kad ih netko "ulovi" u zajedničkim prostorijama, nego samo nastave dalje, kao da se ništa nije dogodilo. Takvi prizori često ostanu zabilježeni na kamerama pa iznenade one koji pregledavaju snimke u potrazi za nečim drugim.

Živčeke u kanticu 

Petra iz Chillouta prisjeća se i kako je smirivala gošću koju je uhvatila panika jer joj je dio slušalice zapeo u uhu. Srećom, sve je vješto riješila pincetom pa nije bilo potrebe za odlazak liječniku. Paničarili su i gosti koji su se izgubili na Plitvicama pa su zvali upomoć u hostel.

Živci su radili i onima koji bi zapeli u liftu, no srećom recepcioneri točno znaju što treba učiniti da ih izbave iz nevolje. Zatim slijedi grljenje, suze i zahvaljivanje, koje je ekipi iz hostela simpatično, baš kao i slučaj gosta koji je kod njih boravio duže vremena.

Bio je to Diego iz Urugvaja, koji se sprijateljio sa svima, obožavao je društvo i svirao na Trgu razne instrumente. Znao je sve o svima u hostelu i svojom energijom oduševio sve koje bi upoznao. Nakon što je otišao dalje, u Bosnu pa do Grčke, svima je savjetovao neka posjete Zagreb i odsjednu u Chilloutu.

Hrvatska je "mala beba" 

Smiješne, neobične, pa čak i bizarne situacije nisu nepoznanica osoblju u hrvatskim hostelima, no srećom se još uvijek ne možemo mjeriti s onima u gradovima poput Amsterdama ili Berlina.

"Od kolega koji rade na partijanerskim destinacijama kao što su Berlin, Budimpešta ili Amsterdam često slušam o neugodnim situacijama. Nije lijep prizor kad jutarnja smjena uđe u kupaonicu i vidi sve nijanse smeđe boje ili kauč boje kave prekriven crvenim mrljama jer je neka gošća odlučila ostaviti svoj trag", kaže recepcionistica Pamela. Priča i kako vani nije neobično spotaknuti se o pijane goste koji spavaju po podovima, kupaonicama ili stepenicama. Ponekad sa sobom ponesu svakojake stvari, poput namještaja koji rastave, a od kolega iz branše čula je o slučajevima i kad su ukrali televizor.

"U Amsterdamu je većina osoblja utrenirana da prepozna kad su gosti na nečemu i da ih s toga skinu, a bizarnih scena ne nedostaje, poput onih koji nalikuju na "Tu divnu splitsku noć" i scenu – "anđele imam krila". U Australiji je, primjerice, kolega našao ispunjen kondom zavezan na rubu kreveta. Nama se u Swanky Mint gosti dolaze odmoriti od ludih mjesta uz riječi poput: 'Ma kakvo cuganje, tri dana smo bili u Budimpešti'", priča nam Pamela.

Kradljivac sira

Voditeljica hostela Tina prisjeća se i situacije kad im je došao gost kojeg je tražila policija, no tek su kasnije doznali da je ukrao sira u vrijednosti od 2000 dolara.

U početku se činio kao posve običan gost koji je došao s tek nekoliko stvari, no nakon nekog vremena soba mu se pretvorila u neko neobično svetište. Gomila stvari, krunice i zapaljene svijeće, kao i svete slike, zbunile su ekipu iz Swankyja, no najveći je problem bila poplava koju je napravio u sobi, kao i to što nije nikoga htio pustiti u sobu. Kad su napokon ušli, imali su što i vidjeti. Zamolili su gosta da napusti hostel, a nakon toga se vratio optužujući ih da su mu ukrali krunicu i prijetio ni više ni manje nego predsjednicom.

"Imamo svakakvih scena, mogu se napisati knjige o doživljajima u hostelima. Ipak, kod nas je više lijepih i pozitivnih priča o ljubavi i prijateljstvima s ljudima iz cijelog svijeta, što nas uistinu veseli", kažu u Swankyju.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju