Transportirati superjahtu dugu 94 metra i visoku 27 metara kroz mala mjesta nije lak zadatak. Svojim fotoobjektivom to je potvrdio i Tom van Oossanen.

Taj fotograf i videograf svojom je opremom pratio Feadshipovo plovilo po imenu Viva, poznato i pod šifrom projekt 817, iz nizozemskog brodogradilišta na otoku Kaag kroz uske kanale prije nego što je došlo do Sjevernog mora.

Cijeli proces uključivao je pomno planiranje i osjetljive kalkulacije. Kako i ne bi kada brod na najširem dijelu ima 13,4 metra, a tijekom puta morao se provlačiti kroz kanale široke oko 14 metara, nadvisujući pritom okolne kuće, crkve i vjetrenjače, ali i lokalne mostove.

Viva je bila preduboka za kanale pa je bilo potrebno pričvrstiti pontone na prednji i stražnji dio broda kako bi ga podigli iz vode, otkrio je van Oossanen za DailyMail. Na svaki su ponton spojena dva tegljača koja su povlačila i gurala brod sprijeda i straga kako bi ga sigurno dovela do željene destinacije.

Transport superjahte trajao je tri dana, a tijekom puta privukao je poglede brojnih slučajnih prolaznika.

Feadship je rezultat suradnje dvaju nizozemskih brodogradilišta – Royal Van Lenta i Koninklijke De Vriesa, a u posljednjih nekoliko desetljeća postao je sinonim za luksuzne superjahte rađene po mjeri.

Anonimni vlasnik Vive želio je ekološki brod. Upravo zato tu superjahtu krasi hibridni pogonski dizelsko-električni sustav koji mu omogućuje plovidbu brzinom od 12 čvorova, stanice za reciklažu i druge zanimljive pojedinosti.

Kako je impresivni brod stigao do Sjevernog mora, možete provjeriti na fotografijama Toma van Oossanena koje su objavljene na njegovInstagramu.