I dok oni koji žele zaroniti u najdublji bazen na svijetu idu prema poljskom gradu Mszczonowu, koji je od Varšave udaljen oko 45 minuta vožnje, Britanci dovršavaju svoj „plavi bezdan“ koji će prvaka prešišati za pet metara.

U svojih 45 metara dubine poljski bazen DeepSpot ponosi se volumenom od 8000 kubnih metara. Namijenjen je za trening ronilaca pa je ispunjen zanimljivostima – od podvodne špilje do manjeg potopljenog broda.

Titulu najvećeg DeepSpot će izgubiti nakon što se na jugozapadu Engleske u Cornwallu otvori Blue Abyss, koji će imati vode kao 17 olimpijskih bazena (ili 168 milijuna šalica čaja). Dubok 50 metara i širok 40 metara, plavi div osmišljen je kako bi simulirao ekstremne uvjete za testiranje napredne podvodne tehnologije.

Osim toga, Blue Abyss poslužit će kao poligon za vježbanje astronautima i roniocima. Količina soli, svjetla i temperatura mijenjat će se ovisno o uvjetima iz prirode koji će se htjeti oponašati, ovisno o namjeni. Željno očekivani bazen koji će ponijeti titulu najvećeg na svijetu trebao bi početi s radom 2023. godine.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju