Mural prikazuje glumca Pavla Vuisića, romske svirače i slavni rastureni autobus firme Krstić.

Osvanuo je na brazilskim ulicama još 2013. godine, pa smo kontaktirali s autorom grafita da provjerimo stoji li još tamo. Potvrdio nam je da je mural još živ te ako bude sreće, doživjet će i svoj deseti rođendan.

Grafit su naslikali beogradski umjetnik Artez i brazilski lokalni umjetnik Paulo Ito.

Artez je medijima ispričao kako je Paulo, čuvši da dolazi iz Srbije, rekao da je lud za njihovom kinematografijom. Artez mu je potom dodatno objasnio neke elemente u filmu koji su interne prirode, pa ih je zavolio još više.

Snimljen u manje od mjesec dana

Podsjetimo, Ko to tamo peva (1980) je kultna crna komedija o raspadu Kraljevine Jugoslavije, redatelja Slobodana Šijana i scenarista Dušana Kovačevića.

Prikazuje osebujne putnike u njihovoj vožnji autobusom iz provincije do Beograda 1941. godine, samo kratko prije nego što će Sile Osovine napasti Kraljevinu Jugoslaviju. Putem nailaze na prepreke koje izazivaju tenzije među putnicima, a kada konačno stignu u Beograd, pronađu se u vrtlogu nacističkog bombardiranja.

Radnja filma popraćena je pjesmom dvaju Roma na harmonici. I danas možemo čuti citate poput ''Vozi, Miško'' u svakodnevnom govoru.

Cijeli film snimljen je u samo 21 dan, a završna scena trebala je uključivati i odbjegle životinje iz zoološkog vrta. Od ideje se odustalo zbog Titove smrti i izvanredne situacije koja je nastala u zemlji.

40 godina slave

Ove godine u studenom restaurirana verzija filma bit će uvrštena u tzv. Cannes Classics, program filmskog festivala u Cannesu (zbog pandemije se privremeno preselio na festival Lumiere u Lyonu).

Film je na filmskom festivalu u Montrealu dobio posebnu nagradu žirija, uvršten je u popis najboljih domaćih filmova moderne kinematografije, a to što ga i danas citiramo i gledamo čak u dalekom Brazilu samo potvrđuje njegov kultni status.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju