Ah, Engleska. Zemlja tradicije: čaj i biskvit, pubovi i pivo, kladionice i utrke konja, nogomet i huliganstvo, štovanje kraljice i radničke demonstracije. Koliko god pratila moderne tokove, ostaje vjerna svojim simbolima.

Tome svjedoči i High Wycombe. Mali grad nedaleko od Londona i danas drži do 300 godina starog običaja kakvog još nigdje nismo vidjeli. Sa stanovnicima High Wycombea nema zezanja, niti ih je briga za političku korektnost – barem kada je u pitanju izbor gradonačelnika.

Jednom kada je gradonačelnik izabran, javno istupa na pozornicu na kojoj se nalazi – vaga. Slijedi javno vaganje i rezultati ulaze u zapisnik. Ovo je važno jer na kraju mandata ponovno (i opet, javno) staje na istu vagu.

Ispostavi li se da se udebljao (na račun poreznih obveznika), publika ga javno vrijeđa i zviždi mu.

Tradicija potječe iz 1678. godine, kada se ovom metodom doista mjerila korumpiranost političara. Ako bi se ispostavilo da se gradonačelnik udebljao, publika bi na njega bacala trulo voće i povrće.

Vaga na kojoj se mjeri težina ista je ona koja je korištena u 19. stoljeću. Rezultati vaganja, tj. iznos kilaže, se ne iznosi javno. Umjesto toga, „nadzornik“ samo obavještava puk da li se gradonačelnik udebljao ili nije.

Osim gradonačelnika, važu se i drugi djelatnici gradske uprave. Danas je ovaj čin simboličan, a kako je to izgledalo nekad i kako izgleda sada, možete vidjeti u videima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju