Krajem prošle godine grčki su arheolozi potvrdili da su pronašli izgubljeni grad Teneu u blizini današnjeg sela Chiliomodi u prefekturi Korint na periferiiji Peloponeza.

Glavna istraživačica Elena Korka otkrila je kako su pronašli ostatke glinenih, kamenih i mramornih podova koje pripadaju nekadašnjim nastambama, sedam grobnica, vaze, nakit i dvjestotinjak vrijednih novčića koji datiraju iz četvrtog stoljeća prije Krista, a koje se uistinu povezuju s ovim mjestom koji je opisan u brojnim grčkim legendama.

Skiathos - 3 Zanimljivosti Pazi, avion! Grčki otok na koji turisti dolaze zbog opasne piste

Pretpostavlja se da su Teneu izgradili zarobljenici iz Trojanskog rata u otprilike 12. stoljeću prije Krista. Tenea je nekoć bila vrlo bogat trgovački grad koji se nalazio na strateškom mjestu između Korinta i Mikene.

Baš zato nikome nije jasno zašto je Tenea nestala s “lica Zemlje” te zašto ju je oko 4. stoljeća napustilo otprilike 100.000 stanovnika za koje se vjeruje da su živjeli u njoj. Naime, većina ostalih drevnih gradova poput Korinta, Sparte ili Atene ostali su naseljeni sve do današnjih dana.

Iskopavanja koja su započela oko Chiliomodija još 2013. godine nastavljaju se i dalje, a Elena Korka nada se da će dobiti odgovor na to pitanje. Naime, iako su lopovi u posljednjih 15-ak godina otuđili brojne vrijedne artefakte s površine, dva do tri metra ispod razine zemlje još se skrivaju mnogi vrijedni predmeti koji tek čekaju da budu otkriveni.

5 mjesta na svijetu koja će vam platiti da se kod njih preselite Tulsa, Oklahoma - 1 Tulsa, Oklahoma - 2 Tulsa, Oklahoma - 3 +18 Tulsa, Oklahoma - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju