Početi iznova i pritom zaraditi? Moguće je, pod uvjetom da se preselite u neka od mjesta koja će vas potaknuti na to znamenkama na računu. Oni koji razmišljaju o promjeni geografske širine i dužine, a nemaju novaca na bacanje mogu razmisliti o Grčkoj, Italiji, ili se zaputiti preko oceana.

Antikitera, Grčka

Iako je okružena prekrasnom prirodom i morem, Antikitera nije popularno turističko odredište. Nalazi se četrdesetak kilometara od Krete, a većina stalnih stanovnika živi u jedinom naseljenom mjesu na otoku – Potamosu.

Kako bi pomladila demografsku sliku mjesna biskupija poziva obitelji koje će dobiti kuću, zemljište i mjesečnu stipendiju u visini od 500 eura, odnosno oko 3700 kuna, koja će im se isplaćivati u prve tri godine života na otoku. Više o toj prilici doznajte ovdje.

Tulsa, Oklahoma

Tulsa u američkoj saveznoj državi Oklahomi nudi oko 65 tisuća kuna onima koji su se spremni ondje zaposliti godinu dana. Odabrani kandidati moći će se preseliti u nove stanove, plaćati samo 33 posto od realne cijene najamnine, a režije će biti besplatne prva tri mjeseca Svrha programa je privući ambicioznu radnu snagu u Tulsu. Tko se može prijaviti provjerite ovdje.

Tulsa, Oklahoma - 2 Tulsa, Oklahoma - 2 (Foto: Getty Images)

Locana, Italija

Preselite li se u talijansku Locanu (provincija Torino, regija Piemonte) mogli biste dobiti čak 9 tisuća eura, ali samo u slučaju da ispunjavate dva uvjeta. Jedan od njih je da imate dijete te da godišnje zarađujete najmanje 6 tisuća eura.

Populacija grada sa 7000 stanovnika, koliko je imao početkom 20. Stoljeća pala je na mizernih 1500, zbog čega je i nastala inicijativa gradskih vlasti. 

Locana je smještena u nacionalnom parku, pa ovdje ima mnoštvo mogućnosti za aktivan život i rekreaciju. Više o ponudi doznajte ovdje.

Sambuca, Italija

Vlasti grada Sambuce na Siciliji odlučile su spasiti grad od nestajanja prodajom nekretnina za 1 euro. Budući da je grad vlasnik  kuća i stanova svi koji to požele mogu kupiti nekretnine po povoljnoj cijeni.

Novi vlasnici u roku od tri godine morat će uložiti najmanje 112 tisuća kuna (15 tisuća eura) u uređenje stana, a prilikom kupnje valja ostaviti polog od oko 38 tisuća kuna.

Berlinski javni prijevoz je najbrži na svijetu Zanimljivosti Europa šiša ostatak svijeta: 10 gradova s najbržim javnim prijevozom

Čile, Južna Amerika

U želji da postane inovacijski centar Južne Amerike Čile od 2010. poziva zainteresirane iz cijelog svijeta da se presele i razviju svoj Start-up.

Sjajni mentori, jednogodišnje vize, dobri uvjeti za rad, kao i poticaj od desetak tisuća dolara samo su neki od razloga zašto sve više mladih odlazi preko oceana u potrazi za poslovnim prilikama. Više o programu, kao i odgovore na najčešća pitanja potražite ovdje.

Projurite Zadrom: Zastrašujuća vožnja koja vas dovodi do bestežinskog stanja EnergyLandia - 3 EnergyLandia - 2 EnergyLandia - 8 +4 EnergyLandia - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju