Osim što je svjetski slavna prijestolnica, London je nedavno postao i prvi grad u svijetu s titulom grada-nacionalnog parka. Ova odluka je donesena u ljeto 2019. godine, a popraćena je velikom proslavom i festivalom koji je potrajao osam dana.

Kampanja da London postane svojevrsni urbani nacionalni park pokrenuta je s ciljem da grad postane zeleniji, zdraviji i ugodniji za život svojim stanovnicima. Pohvalnu inicijativu odmah je prihvatio i škotski Glasgow, a do 2025. godine ovu titulu dobit će još 25 gradova.

London je već poznat kao grad guste naseljenosti sa svojih gotovo 10 milijuna stanovnika. No, nije toliko poznat po svom zelenilu premda ga ima u zavidnim količinama. Uz zelenilo parkova i šuma dolazi i velik broj životinjskih stanovnika, pa je tako London dom čak 15 000 vrsta šišmiša.

Grad se može pohvaliti i podatkom da ima isto toliko drveća koliko i stanovnika, a gotovo polovicu gradske površine čine zelene ili plave površine – dakle, parkovi, šume, rijeke, potoci… Stanovnici Londona rado čine sve kako bi se prilagodili prirodi ili joj barem manje štetili.

Popularni su uzgoj povrća i voća u vrtovima i na javnim površinama, prekrivanje zidova zgrada i kuća bršljanom ili biljkama penjačicama, pa čak i mali detalji poput rupa u ogradama kako bi ježevi mogli lutati gradom.

Eto dokaza da čak i veliki, napučeni gradovi još uvijek mogu krenuti u zelenijem smjeru. Upravo takvi gradovi koji imaju zelene oaze i privlače ljude – pokušajte samo zamisliti New York bez Central parka. Bio bi to betonski kaos u kojem ne bi bilo ugodno živjeti. Japanske studije pokazale su kako boravak u prirodu od makar nekoliko sati tjedno pozitivno utječe na ljudsko tijelo, nazvavši ovaj zeleni tretman „šumskim kupanjem“.

Ostaje za vidjeti tko će se još okrenuti u smjeru grada-nacionalnog parka u budućnosti. Mnogi smatraju kako bi to trebala (i lako mogla) biti mjesta poput Bogote, Seattlea i sl. velikih gradova.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju