• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Food Bloggers Challenge 2025.

Afrika stiže s loncem punim izazova: Tko će izdržati Food Bloggers' Challenge?

Došao je studeni, a s njim i naš treći Food Bloggers' Challenge. Ove godine izazivač je Tihomir Krklec zvan Afrika, svestrani freelance chef, koji će blogericama postaviti izazove kakve još nismo imali u ovom projektu.
Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 7.11.2025 12:55 komentari
viber Created with Sketch.

Tihomira Krkleca, poznatijeg kao Afriku, javnost je upoznala kao talentiranog kuhara iz MasterChefa 2022., u kojem je stigao do među osam najboljih amaterskih kuhara. Zanimljivo, mnogi poznanici su mu tek tada saznali pravo ime. Prije nego što je prešao u kulinarski svijet, bavio se street artom, tetoviranjem i grafičkim dizajnom. Nadimak Afrika prati ga još od osnovne škole, zbog velike afro frizure koju je tada nosio – isprva mu je smetao, ali se s vremenom pretvorio u dio njegovog identiteta.

U trendu Novi kviz općeg znanja - 12 15 nasumičnih pitanja Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više Drvo ilustracija Pitanje za kviz Najtvrđe drvo na svijetu raste samo na jednom kontinentu – znate li kojem? Hrvati manje izlaze u kafiće i restorane Bezobrazno skupo! 10 stvari kojih su se Hrvati odrekli jer su toliko poskupjele da ih se ne isplati više kupovati

Kreativnost ga prati tijekom cijelog života, a iako se i dalje bavi svim i svačim danas se najviše izražava u kuhinji, bilo na onoj luksuznih jahti ili tajnih neobičnih lokacija gdje ga možete nedjeljama naći. Odrastao je u Hrvatskom Zagorju, gdje se oduvijek kuha sezonski i s dostupnim namirnicama, pa tako i u njegovoj obitelji u kojoj i s kojom je počeo kuhati od malih nogu.

Chef Tihomir Krklec Afrika napravio nam je dagnje pohane u panko mrvicama uz bukovače začinjene na meksički način na bešamelu s prženim kvascem i aioli umakom Chef Tihomir Krklec Afrika napravio nam je dagnje pohane u panko mrvicama uz bukovače začinjene na meksički način na bešamelu s prženim kvascem i aioli umakom (Foto: Karlo Klasić/Nova Studio)

Još uvijek voli raditi s onim što je jednostavno, ali kvalitetno te namirnicu dovesti do maksimuma na bezbroj načina. Danas rado spaja na prvu nespojive kombinacije – kao u ovom receptu za koji je ideju dobio to jutro na Dolcu i pripremio nam ga uz pomoć airfryera Tognana.

Dagnje pohane u panko mrvicama poslužio je uz bukovače začinjene na meksički način. U istoj fritezi na vrući zrak „ispekao“ je i namrvljeni svježi kvasac, koji iznenađujuće podsjeća na okus hrskave pileće kožice i savršeno se uklopio u bešamel na kojem su poslužene i dagnje i gljive.

Chef Tihomir Krklec Afrika ovo je kreativno jelo napravio većinom u airfryeru Tognana Chef Tihomir Krklec Afrika ovo je kreativno jelo napravio većinom u airfryeru Tognana (Foto: Karlo Klasić/Nova Studio)

Iako na papiru zvuči kao neobičan spoj, okusi se iznenađujuće dobro nadopunjuju. Jelo je dovršio s par kapi aioli umaka i sve poslužio na Tognana Ardenne tanjurima u zemljanim tonovima, čime je pokazao kako je njegova vizualna estetika iz umjetničkih dana i dalje u najboljoj formi – samo sada na tanjuru. Rezultat je spoj kulinarske mašte, tehnike i umjetničkog izričaja, baš onakav kakav se i očekuje od Afrike, ali i od naših blogerica koje će izazvati.

3 izazova u 3 tjedna: Da vidimo tko je kreativniji i domišljatiji

Koliko su kreativne s običnim namirnicama, a koliko sa zadanim te mogu li razmišljati izvan okvira, kuhati u stresnoj situaciji u kojoj će morati odgonetnuti zagonetku asocijacija i kuhati s namirnicom s kojom nikad nisu, pokazat će nam tri blogerice iz regije. A sve te izazove servirat će im chef Tihomir Krklec -Afrika.

Chef Tihomir Krklec Afrika napravio nam je dagnje pohane u panko mrvicama uz bukovače začinjene na meksički način na bešamelu s prženim kvascem i aioli umakom Chef Tihomir Krklec Afrika napravio nam je dagnje pohane u panko mrvicama uz bukovače začinjene na meksički način na bešamelu s prženim kvascem i aioli umakom (Foto: Karlo Klasić/Nova Studio)

Prvi izazov bit će pravi test kreativnosti u kojem će morati pripremiti sasvim uobičajene namirnice na poseban i zanimljiv način. Za to će imati svu pomoć moderne kuhinjske aparature, za što se pobrinula Tognana. Njihove friteze na vrući zrak, kuhinjski roboti, sjeckalice, štapni mikseri, vage, neprijanjajuće tave i lonci te kuhinjski aparati u četirima modernim bojama pomoći će im da namirnice koje se mogu kupiti u svakom supermarketu, one koje imamo u svakom hladnjaku i smočnici, pripreme sa suvremenijim tehnikama i prezentacijom, a istim onim poznatim okusima.

Tognanini kuhinjski aparati i posuđe pratit će ih do kraja. U drugom izazovu Chef Tihomir će im banuti s pet namirnica iznenađenja naizgled nespojivih od kojih će morati smisliti recept. Zadnji, treći izazov bit će igra asocijacija i zagonetka u kojoj je pravo rješenje samo ukusno jelo u kojemu je zvijezda namirnica s kojom dosad nisu radile.

 

Chef Tihomir Krklec Afrika Chef Tihomir Krklec Afrika (Foto: Karlo Klasić/Nova Studio)

Upoznajte blogerice!

Svaka sa svojim stilom kuhanja pokazat će nam tko od najjednostavnijih namirnica može napraviti najbolju priču i kreativan tanjur te na kraju odnijeti glavnu nagradu.

Sandra Pecić, srpska blogerica koja stoji iza profila @kototamo, kojoj je prošle godine pobjeda izmakla za dlaku, ove će nas godine opet uveseljavati svojim receptima i možda zbog prirode ovogodišnjih izazova izići iz svoje zone komfora.

Sandra Pecić Sandra Pecić (Foto: Sandra Pecić)

Kao što nam je već i rekla mnoga jela ne zna skuhati i to ju ne opterećuje, kao ni nas. U kuhinju se najradije vraća zamijesiti neko tijesto jer ono, kaže Sandra, ima magičnu moć. Jastuk pecivo njezin je omiljeni recept toga tipa i radi se u tavi. Ružmarin, med, maslinovo ulje i krupna morska sol nestvarno su dobra kombinacija. Zbog svoje kulinarske jednostavnosti i priča koje se događaju u kuhinji, a ponekad uopće nemaju veze s kuhanjem nasmijava nas i poželimo ju posjetiti i isprobati sve što napravi.

I našu Antoniju Jagodić inače magistricu glazbene pedagogije, inspirirala je jedna takva talijanska food blogerica koja je jednostavno i opušteno prikazivala recepte, pa je i sama odlučila dijeliti mamine i svoje recepte koje svatko može pripremiti.

Antonia Jagodić Antonia Jagodić (Foto: privatna arhiva)

Najpoznatija je po jednostavnim i brzim slasticama, posebno kolačima bez pečenja te toplim, domaćim tijestima poput kiflica, buhtli i pita sa svježim sirom, koje obožava pripremati za svoj gušt. Za nju hrana nije samo obrok, nego emocija, nostalgija i način da u ljudima probudi uspomene – zato često dijeli starinske kolače i jela koja podsjećaju na baku, mamu ili dom. Kuhanje joj je terapija nakon napornog dana, a jedna zanimljivost je da je prvi recept koji je objavila bio mamin Zebra kolač te da bez soli, pistacija i arome vanilije ne ulazi u kuhinju.

I treća food bloggerica koja će se okušati u Food Bloggers' Challengu dolazi iz susjedstva. Špela Ankele je gastro novinarka koja živi u Kranju, a u slobodno vrijeme vodi gastro blog Špelina shramba. U njemu zapisuje recepte i ostale gastronomske avanture kako bi ih sačuvala za njezine dvije kćeri koje su sada srednjoškolke.

Špela Ankele Špela Ankele (Foto: privatna arhiva)

Voli putovati, a u svakom gradu koji posjeti obavezno zaviri i na tržnicu – dosad je u Sloveniji i inozemstvu posjetila više od 40 tržnica. Poznata je po svom sourdough kruhu i i po tome što u kuhanju beskompromisno koristi lokalne sastojke, koje često kupuje na obližnjim seoskim gospodarstvima. I tamo se, kaže, često zapriča te usput dobije novo kulinarsko nadahnuće i ideju za stvaranje novih jela. Tu sigurno može ići ruku pod ruku s našim chefom izazivačem.

Kako do glavne nagrade?

Koliko će naše food-blogerice iz regije odgovarati izazovima, a pritom biti inovativne i kreativne, ocjenama od 1 do 5 ocijenit će ih stručni žiri na čelu sa chefom Tihomirom Krklecom koji će bodovati njihovo kulinarsko umijeće, ideju i kreativnost. Kao predstavnica redakcije punkufer.hr, estetiku jela ocjenjivat će Maja Nikolorić, voditeljica native odjela Nove TV ''Nova Studio'' i kreativni producent većinom za projekte povezane s hranom, koja pritom kuha i stilizira hranu za punkufer.hr. Koliko će natjecateljice dobro iskoristiti pomoć danih kuhinjskih aparata i posuđa, ocijenit će Martina Karić, predstavnica Tognane.

Svaki tjedan u studenom na našem portalu moći ćete pročitati rezime tjedna s komentarom žirija i ocjenama za tjedni zadatak, a na kraju natjecanja proglasit ćemo pobjednicu našega trećeg Food Bloggers' Challengea koja će osvojiti 1000 eura.

Sretno blogericama! Pratite nas i idući petak te provjerite koja je najbolje odgovorila prvom izazovu. 

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Tognana po najvišim profesionalnim standardima.

 

  • #Food Bloggers Challenge 2025.
  • #Tihomir Krklec Afrika
  • #tognana
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Sad ga ima, sad ga nema: Čudesno jezero u Sloveniji koje nestaje i iznova se pojavljuje
Cerkniško jezero
Sad ga ima, sad ga nema: Čudesno jezero u Sloveniji koje nestaje i iznova se pojavljuje
Meksički ružičasti kolač cortadillo recept
Cortadillo
Recept za meksički ružičasti kolač - jako je fin, a tako ga je lako napraviti
Afrika stiže s loncem punim izazova: Tko će izdržati Food Bloggers' Challenge?
Pokrovitelj Tognana
Afrika stiže s loncem punim izazova: Tko će izdržati Food Bloggers' Challenge?
Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane
Vrijedi probati
Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane
Bajna destinacija za izlet: Opatija zove na uživanje u čokoladi, adventu i najvećem unutarnjem bazenu u gradu
Taman za vikend
Bajna destinacija za izlet: Opatija zove na uživanje u čokoladi, adventu i najvećem unutarnjem bazenu u gradu
Iva Novosel: Rolada od pilećeg zabatka s komponentama na tanjuru koje zabavljaju
Pokrovitelj Cekin
Iva Novosel: Rolada od pilećeg zabatka s komponentama na tanjuru koje zabavljaju
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Korak po korak
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
15 nasumičnih pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
Stabljike celera zašto su dobre za zdravlje
5 eura za kilogram
Bez ovog povrća nema niti jedne dobre juhe i variva, a čini čuda za zdravlje
Najtvrđe drvo na svijetu Australija
Pitanje za kviz
Najtvrđe drvo na svijetu raste samo na jednom kontinentu – znate li kojem?
Stvari koje su puno poskupjele u Hrvatskoj u zadnjih pet godina
Bezobrazno skupo!
10 stvari kojih su se Hrvati odrekli jer su toliko poskupjele da ih se ne isplati više kupovati
Nevjerojatni otok veličine nogometnog igrališta na kojem živi 300 ljudi
Nema struje, nema vode
Nevjerojatni otok veličine nogometnog igrališta na kojem živi 300 ljudi

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Iz Ukrajine stigao nesvakidašnji apel za pomoć: "Obraćamo se našim prijateljima iz Hrvatske"
Stanje je loše
Iz Ukrajine stigao nesvakidašnji apel za pomoć: "Obraćamo se našim prijateljima iz Hrvatske"
Policija blokirala dijelove grada u Splitu, izašli s dugim cijevima: Nastale gužve i zastoji
pojačan nadzor
Policija blokirala dijelove grada u Splitu, izašli s dugim cijevima: Nastale gužve i zastoji
PROVJERENO Nikotinske vrećice nova pošast među mladima
Provjereno donosi
Nova pošast među mladima, čak i djecom: "Korištenje je teško uočiti, a izaziva ovisnost gotovo kao i heroin"
show
Saša Broz podijelila fotografije s kćeri Sarom Haas
uspješna je
Kako izgleda praunuka Josipa Broza Tita? Promijenila je prezime, a poznato je i čime se bavi
Tko je Mira Nair, majka Zohrana Mamdanija?
njezin sin jedinac
Znate li tko je majka novog gradonačelnika New Yorka? Riječ je o filmskoj ikoni!
Potez Luke Modrića prema obitelji Jean-Michela Nicoliera odjeknuo Hrvatskom
za našeg heroja
Potez Luke Modrića prema obitelji Jean-Michela Nicoliera odjeknuo Hrvatskom!
zdravlje
Benigni i maligni tumori: Razlika koja otkriva trebate li se brinuti
Ovo svi trebaju znati!
Benigni i maligni tumori: Razlika koja otkriva trebate li se brinuti
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Financijska potpora
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Nevjerojatno otkriće: COVID cjepivo pomaže u borbi protiv ove teške bolesti!
Rezultati su nevjerojatni
Nevjerojatno otkriće: COVID cjepivo pomaže u borbi protiv ove teške bolesti!
zabava
Ovakvog parkiranja ima samo na Balkanu! Možete li pogoditi gdje je fotografirano?
Urnebesno
Ovakvog parkiranja ima samo na Balkanu! Možete li pogoditi gdje je fotografirano?
Mozak vam treba izazov? Ovaj kviz je savršen test za vas
Pokažite što znate!
Mozak vam treba izazov? Ovaj kviz je savršen test za vas
Kviz koji traži znanje, logiku i koncentraciju – možete li sve od jednom
Pokažite što znate!
Kviz koji traži znanje, logiku i koncentraciju – možete li sve od jednom
tech
Google je upravo svoje Karte učinio još boljima
Stižu nove opcije
Google je upravo svoje Karte učinio još boljima
Kraj karijesa i plombi? Revolucionarni gel obnavlja zubnu caklinu
Bez boli i straha
Kraj karijesa i plombi? Revolucionarni gel obnavlja zubnu caklinu
Najstariji poznati spomenik drevnih Maja mogao bi biti ogromna karta svemira
Veliki ritualni kompleks
Najstariji poznati spomenik drevnih Maja mogao bi biti ogromna karta svemira
sport
Boysi poslali poruku koja će odjeknuti: "Silom se nameću neke druge istine, neće proći"
Težak mjesec
Boysi poslali poruku koja će odjeknuti: "Silom se nameću neke druge istine, neće proći"
Mario Kovačević zavapio: "Ne tražim alibi, ali ne znam tko je promijenio toliko igrača"
Komentirao kritike
Kovačević zavapio: "Ne tražim alibi, ali ne znam tko je promijenio toliko igrača"
Službeni spiker otpušten nakon skandalozne izjave o novom izgledu rukometašice
SRAMOTNO
Službeni spiker otpušten nakon skandalozne izjave o novom izgledu rukometašice
tv
Pala zadnja klapa serije "U dobru i zlu"
U DOBRU I ZLU
Pala zadnja klapa serije "U dobru i zlu"
Masterchef: Ušao u TOP 15, a ne zna razliku između dva komada mesa! Prepoznajete li ih vi?
BIFTEK VS. RAMSTEK
Ušao u TOP 15, a ne zna razliku između dva komada mesa! Prepoznajete li ih vi?
Kumovi: Ušuljali su se u bolnicu – i to ne baš trijezni
KUMOVI
Kumovi: Ušuljali su se u bolnicu – i to ne baš trijezni
putovanja
Najtvrđe drvo na svijetu Australija
Pitanje za kviz
Najtvrđe drvo na svijetu raste samo na jednom kontinentu – znate li kojem?
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
15 nasumičnih pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Korak po korak
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
novac
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
kamikaze na cesti
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Hrvati prepoznali zlatnu priliku: Do kraja godine uložit će rekordnih 600 milijuna eura
Financije
Hrvati prepoznali zlatnu priliku: Do kraja godine uložit će rekordnih 600 milijuna eura
lifestyle
Odabrali ste najbolje odjevenu hrvatsku modnu ikonu 60 plus
uvijek besprijekorna
Gotovo 10 tisuća čitateljica odabralo najbolje odjevenu hrvatsku modnu ikonu 60 plus
Elin Kostelić u maloj crnoj haljini i gležnjačama na premijeri filma 'Freedom'
Stajling za premijeru
Elin Kostelić: Mala crna haljina i obične gležnjače za izdanje koje slavi jednostavnu eleganciju
Josipa Pavičić u smeđim hlačama visokog struka i bijeloj košulji
SJAJNA KOMBINACIJA
Josipa Pavičić: Hlače stvorene za jesen uz koje bijela košulja pristaje fantastično
sve
Saša Broz podijelila fotografije s kćeri Sarom Haas
uspješna je
Kako izgleda praunuka Josipa Broza Tita? Promijenila je prezime, a poznato je i čime se bavi
Boysi poslali poruku koja će odjeknuti: "Silom se nameću neke druge istine, neće proći"
Težak mjesec
Boysi poslali poruku koja će odjeknuti: "Silom se nameću neke druge istine, neće proći"
Najtvrđe drvo na svijetu Australija
Pitanje za kviz
Najtvrđe drvo na svijetu raste samo na jednom kontinentu – znate li kojem?
Pizza fritta
Pokrovitelj Tognana

Preporuka O slanom i slatkom: Pizza fritta s dvama nadjevima od kojih se ne možemo odlučiti koji nam je bolji

Možda nije najfit jelo za ljetno tijelo, ali nakon cjelodnevnog kupanja nema boljeg od pizze fritte. Za njom će itekako biti ludi oni koji se ne mogu odlučiti koje im najdraže ulično jelo – pizza ili mađarski langoš. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close