Jet Test and Transport zrakoplovna je kompanija čiji avioni lete bez putnika i tereta, a bez obzira na koronavirus posla im ne manjka. Otprilike polovica svjetske zrakoplovne flote, odnosno više od 20.000 komercijalnih aviona u najmu je zrakoplovnih kompanija. Nakon što im istekne višegodišnji ugovor, aviokompanije odlučuju hoće li vratiti avion iznajmljivaču. Ovdje nastupa Jet Test and Transport, koji prevozi takve avione do sljedećeg klijenta, u skladište ili na održavanje.

Kao i ostale aviokompanije, Jet Test ima potreban certifikat (AOC), kao i identifikacijski znak - JTN te funkcionira poput male zrakoplovne tvrtke, ali s jednom velikom razlikom - nema nijedan zrakoplov.

Osim toga JTN izvodi i probne letove avionima koji se vraćaju u promet nakon održavanja ili preinaka poput primjerice onih koji su „karijeru“ započeli kao putnički avioni, a nakon nekog vremena prenamijenjeni su u teretne ili vatrogasne zrakoplove.

Slika nije dostupna Zanimljivosti Fantom u zraku: Putnička aviokopanija koja je godinama povezivala dvije metropole u potpunoj tajnosti

U doba pandemije imaju više posla nego ikada jer aviokompanije masovno traže prebacivanje zrakoplova s jednog mjesta na drugo. Uz ogroman pad prometa koji je potaknula trenutačna situacija, zračne luke diljem svijeta pretvorile su neiskorištene piste i staze u privremeni prostor za parkiranje besposlenih aviona, a zrakoplovi se sele iz privremenih skladišta u stalna, za što se brine JTN. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju