Bez loga i imena, usamljeni Boeing 737 godinama je "čučao" na kraju piste kairskog međunarodnog aerodroma, da bi se povremeno vinuo u nebo povezujući isključivo Egipat i Izrael.

Air Sinai nastao je kao dijete političkih pregovora između te dvije zemlje, rođeno 1982. kako bi pomirilo dvije strane i ispunilo diplomatski uvjet da Egipat i Izrael moraju imati direktan putnički let. No nigdje nije pisalo da red letenja mora biti javan niti da ime aviokompanije treba biti transparentno.

"Gotovo cijeli arapski svijet bojkotirao je Egipat nakon sporazuma", objasnio je svojedobno veleposlanik Daniel Kurtzer, koji je nadgledao ispunjavanje uvjeta ugovora kao američki veleposlanik u Egiptu od 1979. do 1982.

Zbog takvih reakcija susjednih zemalja, kao i generalnog animoziteta prema Izraelcima, EgyptAir nije htio dolijevati ulje na vatru te umjesto da na pisti osvane letjelica s imenom aviokompanije, osmislili su Air Sinai. Nova aviokompanija omogućila je Egiptu da na papiru ispuni uvjete sporazuma, ali bez vidljiva uplitanja EgyptAira.

Bez vidljivih natpisa, zrakoplov Air Sinaija nenametljivo je obavljao svoju funkciju, a piloti i stjuardese samo bi promijenili uniforme, i tako godinama.

Putnici koji su tražili online letove od Kaira do Tel Aviva u tražilicama nisu mogli pronaći direktan let, nego tek opcije sa stajanjima u Ammanu, Jordanu ili Istanbulu. Oni vještiji kojima bi pošlo za rukom detektirati direktan let, najčešće bi dobivali odgovor kako se treba direktno javiti aviokompaniji. Dodatno je kompliciralo stvari to što Air Sinai nije imao internetsku stranicu niti javne objave o redu letenja, kao ni mogućnost online bukiranja.

Telefonski broj aviokompanije također nije bio na raspolaganju, a EgyptAir se pravio da nemaju nikave veze s Air Sinaijem. Jedini način na koji su putnici mogli kupiti karte bio je preko putničkih agencija koje bi sve organizirale ili pak slanjem maila aviokompaniji na adresu koja je "putovala" od usta do usta.

Plaćalo se isključivo gotovinom, u većini slučajeva američkim dolarima. Putnici koji su podijelili svoja iskustva otkrivaju kako im nije bilo svejedno putovati. Jedan od njih, Michael Paley, ispričao je kako ga je uhvatila nervoza kad nije mogao pronaći gate na aerodromu, kao ni nikakvih natpisa koji bi ukazivali na to gdje se nalazi njegov zrakoplov. Nakon raspitivanja doznao je za autobus koji ga je s ostalim putnicima odvezao na sam kraj piste, gdje ih je čekao mali bijeli avion bez natpisa.

U veljači ove godine, kako piše Atlas Obscura, pojavila se internetska stranica flyairsinai.com i odjednom svi mogu bukirati let, pa čak i platiti karticama, no veza s Air Sinaijem i dalje nije vidljiva.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju