Na Havajima niti jedna proslava nije potpuna bez leija, ali da biste nosili tradicionalni vijenac od cvijeća ne treba vam povod, možete se njime okititi kada god to poželite. Osim cvijeća, sadrži i lišće, sjemenke, orašaste plodove, perje, pa čak i kosti i zube raznih životinja. Lei je znak dobrodošlice i pažnje stoga ga nikada ne bismo smjeli odbiti, a nepristojno ga je i skinuti u prisutnosti osobe koja vam ga je darovala. Ako to ipak morate učiniti, budite što diskretniji.

Na Havajima je darivanje cvjetnim vijencima nezaobilazno u prigodama kao što su rođendani, godišnjice, vjenčanja i mature. Nije neuobičajeno da maturanti imaju toliko vijenaca po sebi da im se ne vidi lice od silnog cvijeća. Lei se nikada ne bi trebao baciti jer se tradicionalno vraća tlu, najbolje na mjestu gdje je cvijeće ubrano. Zanimljivo je i da se trudnicama daje lei koji nije spojen u vijenac jer na Havajima vjeruju da je to znak loše sreće jer simbolizira pupčanu vrpcu vezanu oko djetetova vrata.

Vijence su na Havaje donijeli polinezijski putnici koji su došli s Tahitija u kanuima i koristili su ih za uljepšavanje, ali i odavanje počasti starijima. Lei napravljen od biljke Alyxia stellata imao je najveću vrijednost. Koristio se u vjerskim ritualima, ali i označavanju mirovnog sporazuma između suprotstavljenih poglavica. U Heiauu (hramu), poglavice bi simbolično ispreplele biljku, a njezin završetak službeno je uspostavio mir između dviju strana.

S pojavom turizma, lei je postao simbol Havaja za milijune posjetitelja, a na odlasku su bacali vijence u more u nadi da će se i oni, kao i lei, jednog dana ponovno vratiti na otoke.

Na Havajima se svake godine za prvog svibnja obilježava "Lei day". Praznik je prvi put osmislio pjesnik i pisac Don Blanding 1927. godine kako bi sačuvao tradiciju. Danas se Lei day slavi brojnim lokalnim događanjima, uz nezaobilaznu povorku. Škole pak „krune“ svoje učenike kao kraljeve, kraljice i princeze, a njihove boje odražavaju mjesta s kojeg dolaze: Otok Havaji: crveni (ohia lehua), Maui: ružičasta (lokelani), Kahoolawe: siva ili srebrna (hinahina), Lanai: narančasta, (kaunaoa), Oahu: žuta ili zlatna (ilima), Molokai: zeleni (kukui), Kauai: ljubičasta (mokihana) ili Niihau: bijela (pupu o Niihau).

Danas posjetitelji lako mogu vratiti nostalgiju drevnog običaja naručivanjem autentičnog cvjetnog pozdrava u zračnu luku kako bi im odmor na Havajima započeo u tradicionalnom duhu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju