Kuk-0 jedna od najstrože čuvanih tajni u bivšoj Jugoslaviji. Krije se u utrobi Biokova, gdje se nalazi podzemni grad sagrađen pedesetih godina kao sklonište u slučaju atomskog rata. Navodno su se i mještani sela Gornji Bekavci u udolini ispod objekta morali iseliti kako nitko u krugu od dva kilometra ne bi mogao prići atomskom skloništu, ali te priče nisu potvrđene.

U tunelu dugačkom oko dva kilometra bilo je i struje i vode. Pod zemljom su se nalazile soba za dekontaminaciju, bolnica, kuhinja, konferencijska dvorana, kao i brojni apartmani za politički vrh, a najljepši je bio za Josipa Broza Tita. Skupog namještaja i vrhunske tehnologije nije nedostajalo, a priča se da je jedan od izlaza vodio čak na Brač.

U slučaju napada ondje se moglo preživjeti mjesecima. Sklonište do kojeg se stiže cestom prema Zadvarju i dalje makadamom gradili su vojnici koji nisu ni znali što bi ondje trebalo niknuti. Devedesetih je Kuk-0 napušten i opljačkan, a nešto kasnije ondje se ulagalo u uzgoj gljiva. U međuvremenu se od gljiva odustalo, a kompleks i dalje zjapi prazan bez obzira na turistički potencijal.

Asteroid Zanimljivosti Točka užasa: Mjesto na kojem se dogodio najsmrtonosniji događaj u povijesti

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju