Kada razmišljamo kako ojačati svoj imunološki sustav na pamet nam prvo padne vitamin C. Taj vitamin topljiv u vodi važan je antioksidans i djeluje tako da neutralizira slobodne radikale koji su zaslužni za oštećenje stanica. Osim toga, vitamin C potiče organizam na proizvodnju kolagena te potiče i apsorpciju željeza.

Još od malih nogu roditelji su vam zasigurno nudili citrusno voće i voćne sokove jer su benefiti vitamina C poznati odavno, ali danas se naše znanje o njegovim stvarnim učincima još povećalo, a s tim i znanje o tome u kojim ga sve namirnicama možemo pronaći. Jedna od namirnica iznimno bogatima tim vitaminom je upravo krumpir.

Prednost koju hrana ima pred raznovrsnim suplementima je u tome što se većina vitamina najbolje apsorbira tijekom jedenja (uz, naravno, sreću koju nam daje fini okus). Krumpir spada u tzv. „namirnice bogate nutrijentima“ kao usotalom i batat te mrkva. Uz već spomenuti vitamin C, bogat je kalijem, vlaknima, proteinima, vitaminom E, kalcijem, željezom i magnezijem. S obzirom na to da je riječ o relativno jeftinoj namirnici, omjer cijene i kvalitete je neupitan.

Mit je kako je zdrava prehrana isključivo skupa, a također je i zabluda da je krumpir samo nakupina škroba kako ga često doživljavamo. Ključ zdravlja je u raznolikoj prehrani, a ako ste se upravo zaželjeli malo finog hrskavog krumpira, priuštite si ga bez grižnje savjesti!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju