Psi, na svoju veliku žalost, uglavnom ne mogu jesti ljudsku hranu jer je za njih prezačinjena i premasna, pa kad planirate putovanje, trebate se pobrinuti za najboljeg četveronožnog prijatelja i dobro isplanirati njegove potrebe. Nemojte posezati za brzinskim rješenjima kada ste na pustoj plaži ili mjestu u kojem se trgovina upravo zatvorila. Nećemo govoriti o tome smijete li im ipak nekada popustiti i je li velika drama ako nekad liznu npr. malo neslanog pirea nakon ručka. Nije, ali nemojte pretjerivati.

Hrana koju psi ne smiju jesti

Mnogo je hrane koja može izazvati velike probleme kod pasa. Prije svega, kosti o kojima se često govori, pa već i sami psi znaju da su kosti peradi prelomljive i preopasne. Slično je i s košticama od šljiva i bresaka koje mogu uzrokovati začepljenje crijeva, a koštice od višanja i trešanja pak sadrže i cijanid, pa je najbolje da ne date psu blizu.

Limun, limeta i grejp mogu stvoriti probavne probleme, kao i avokado, koji je veliki ne-ne za pse jer sadrži persin, koji u pasa uzrokuje jak proljev i povraćanje, a nalazi se u svim dijelovima ploda i biljke avokada. Psima općenito ne treba davati slatko, slano i uopće - začinjeno, a dodatno još obratite pozornost ako sumnjate da vaš pas ima alergičnu reakciju na nešto, čak i svoju hranu, jer psi su često alergični na recimo najobičniju - piletinu.

Ali dok je sve rečeno na razini preporuke, sljedeće namirnice vrlo su opasne za pse i njihova konzumacija, čak i u malim količinama, može završiti kobno. Ako je vaš pas pojeo nešto od ovoga, odmah se uputite veterinaru.

Brezin šećer (ksilitol)

Paste za zube redovito sadrže ksilitol Paste za zube redovito sadrže ksilitol (Foto: Shutterstock)

Ksilitol je prirodni šećer koji je često koristi kao alternativa bijelom šećeru i za ljude je bezopasan. Nalazi se u žvakaćim gumama i pastama za zube, ali i u slatkišima i slasticama, sladoledima te često i u maslacu od kikirikija, koji je inače super za pse – pa čitajte deklaracije (i zatvarajte zubnu pastu). Ksilitol kod pasa vrlo brzo dovodi do zatajenja organa. Prvi simptomi trovanja su povraćanje, letargija i problemi s ravnotežom, a jetra može otkazati za samo nekoliko dana.

Čokolada

Što tamnija, to je čokolada opasnija za pse Što tamnija, to je čokolada opasnija za pse (Foto: Shutterstock)

Čokolada ja jako opasna za pse. Trovanje izaziva metilksantin-teobromin, gorki alkaloid iz kakaovca, koji se nalazi u svim vrstama čokolade, pa tako i u bijeloj, ali u pravilu - što je čokolada tamnija, to je štetnija za psa. Simptomi trovanja su povraćanje i proljev, a od većih količina može doći do srčanih problema, napadaja i smrti psa.

Grožđe

Grožđe psu ne smijete dati nikada i baš nikada Grožđe psu ne smijete dati nikada i baš nikada (Foto: Shutterstock)

Grožđe (i grožđice) jako je otrovno za psa, a k tome izgleda da nema pravila oko toga koja količina može biti fatalna, kao ni onog o odnosu unesenu količine toksina i mase psa. Iako se ne zna što točno u grožđu uzrokuje trovanje pasa, zna se da psi ne mogu dobro probaviti tanine, flavonoide i monosaharide iz grožđa. Trovanje grožđem dovodi do mučnine i povraćanja i konačno zatajenja bubrega i smrti psa.

Makadamija orasi

Makadamija orasi jako su otrovni za pseći organizam Makadamija orasi jako su otrovni za pseći organizam (Foto: Shutterstock)

Makadamija orasi izrazito su otrovni za pse. Samo nekoliko oraha makadamije može izazvati povraćanje, slabost, temperaturu i drhtanje, a s većim količinama i simptomi su sve jači. Druge vrste orašastih plodova možete bez brige dati psu, ali ne pretjerujte jer veće količine, zbog bogatijeg udjela masti, mogu izazvati mučninu ili probavne smetnje.

Alkohol

Alkohol djeluje na pse kao i na ljude, samo puno jače i od puno manje količine Alkohol djeluje na pse kao i na ljude, samo puno jače i od puno manje količine (Foto: Shutterstock)

Kao i kod ljudi, alkohol i kod pasa uzrokuje trovanje organizma, samo što se u pasa već od vrlo male količine pokazuju teški simptomi. Ako stvar i ne završi tragično, najčešće će ostaviti trajne posljedice. Alkohol kod pasa, ovisno o unesenoj količini, uzrokuje povraćanje, proljev, poremećaje u ravnoteži, probleme s disanjem, komu i smrt.

Luk

Luk psima može napraviti velike probleme Luk psima može napraviti velike probleme (Foto: Shutterstock)

Iako će vas rijetko pas žicati baš luk, vjerojatno će ga rado smazati iz smeća s ostacima hrane, ako mu se pruži prilika, a možda i samog ako na njemu ima malo ulja i soli od salate. Ali psi ne podnose luk. U manjim količinama on može uzrokovati anemiju, a u većim količinama i trovanje. Simptomi trovanja su povraćanje, slabost i problemi s disanjem.

  Hrana koju kuhari ne naručuju u restoranu: "Dva puta razmislite prije nego što naručite desert ili dnevnu juhu" Restoran - 3 Restoran - 2 Restoran - 1 +0 Desert

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju