Egipat je kroz povijest svjedočio brojnim vladarima, a Kleopatra je sigurno jedna od najpoznatijih. No, tko je zapravo bila ova žena? 

Kleopatra VII. najpoznatija je kao egipatska kraljica koja je zavela dva utjecajna, moćna Rimljanina. Povijest i Hollywood prepuni su priča o njezinoj vezi s Julijem Cezarom, a potom i o epskoj romansi s Markom Antonijem.

Međutim, Kleopatra je bila vladarica države u padu, suočene s prijetećim težnjama carstva u usponu. To znači da se Kleopatrine veze ne bi trebale promatrati kao puke romanse, već kao pragmatične odluke. U konačnici, Kleopatra možda nije imala izbora nego se pridružiti onima koje je smatrala ključnim osobama koje bi mogle osigurati opstanak njoj i Egiptu.

Nema većeg: Zanimljivosti koje možda niste znali o čuvenom Aleksandru Velikom Aleksandar Veliki - 4 Aleksandar Veliki - 3 Aleksandar Veliki - 2 +0 Aleksandar Veliki - 1

Rođena je 69. godine prije nove ere, u vrijeme kada je rimska vojna i politička moć na Mediteranu bila u usponu, dok se Egipat, pod grčkom dinastijom Ptolomeja, suočavao s padom moći i teritorijalne kontrole. U dobi od 18 godina, Kleopatra je stupila na prijestolje sa svojim suvladarom i polubratom, Ptolemejem XIII., kao vođa nacije koja je već bila pod jakim utjecajem Rima.

Ipak, uskoro je došlo do sukoba između Kleopatre i brata što je za posljedicu imalo izbijanje ratnog sukoba unutar Egipta, a stranu legendarne kraljice zauzeo je ni manje ni više već Julije Cezar.

Iako tad 30 godina stariji, Cezar zasigurno na Kleopatrinu stranu, kako se nekad smatralo, nije stao samo zato što je za njom "izgubio glavu", već i iz političkih razloga i savezništva. Ipak, bila je to i ljubav, s obzirom da su u vezi dobili sina Cezariona, kasnije poznatog i kao Ptolomej XV. Mnogi zapisi iz tog vremena govore i kako su uživali u zajedničkom društvu, a Kleopatra se zatekla i u Rimu u vrijeme Cezarovog ubojstva.

Nakon Cezarove smrti, zapisi kažu kako je Kleopatra ostvarila vezu s još jednim slavnim stanovnikom Rima tog doba - Marko Antonijem. U ovom odnosu pokazala je i političku snagu, možda stečenu prethodnim iskustvom s Cezarom, pregovarajući o oživljavanju staroegipatskih teritorija u zamjenu za zalihe i sredstva. U tom trenutku, Marko Antonije, vođa istočnih provincija Rima - podržavao je Kleopatru kao nezavisnog monarha.

Sve je izgledalo savršeno i deset je godina Egipat uživao u blagostanju prije nego što je pat-pozicija između Oktavijana i Antonija okončana. Kleopatra je bila čvrsto politički povezana s Antonijem da nije bilo mogućnosti za jačanje veza s Oktavijanom, kad je potonji preuzeo vlast. Marko Antonije poginuo je u bitki kod Akcija, što je posljedično dovelo i do završetka Kleopatrina života, za koji je prema legendi "zaslužna" kobra.

Najstarije civilizacije svijeta: Neke su prije više tisuća godina imale pastu za zube i perike, a neke nisu nikada ratovale Najstarije civilizacije svijeta - 1 Najstarije civilizacije svijeta - 2 Najstarije civilizacije svijeta - 3 +2 Najstarije civilizacije svijeta - 4
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju