Zgrada s redom od 17 šiljaka povezanih staklenim tetraedrima u okrugu El Paso u Coloradu često se stavlja na ljestvice najčudnijih građevina u Sjedinjenim Američkim Državama.

Riječ je zapravo o kadetskoj kapeli Akademije američkog ratnog zrakoplovstva koja se nalazi u sklopu studentskog kompleksa, a koji se proteže na oko 12 četvorna kilometra u blizini Colorado Springsa.

Slika nije dostupna Zanimljivosti Što se nalazi u terenskom obroku američke vojske u 2020. godini?

Zgrada je namijenjena studentima Akademije koje pripadaju različitim vjerskim zajednicama, a obuhvaća prostore i sobe za služenje mise i druge vjerske obrade protestanata, katolika, Židova, muslimana i budista. Prostor je odlično izoliran pa se obredi mogu održavati paralelno u isto vrijeme na svim razinama bez ikakve smetnje.

Građevinu je dizajnirao Walter Netsch iz arhitektonske tvrtke Skidmore, Owings & Merrill iz Chicaga pedesetih godina prošlog stoljeća, a izgrađena je 1962. godine od čelika, stakla i aluminija.

Duga je 85 metara, široka 26 metara i visoka 45 metra. Američki institut arhitekata joj je 1996. godine dodijelio državnu nagradu jer je stvorila presedan te postavila standarde izvrsnosti za svoj dizajn i značaj.

Slika nije dostupna Zanimljivosti Groblje tenkova i borbenih aviona: Što je ostalo od vojnog naoružanja bivšeg SSSR-a?

Ne čudi stoga što privlači i velik broj turista u ovaj dio Amerike. Ili je tako bilo do 2019. godine kada je zatvorena zbog potrebe za restauriranjem. Predviđa se, pak, da će radovi biti gotovi do studenog 2022. godine.

Osim ove modernističke zgrade kampus obuhvaća studentske domove za oko 8000 polaznika Akademije, učilišni kompleks, opskrbni centar, uzletište i bolnicu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju