Titula najbolje zrakoplovne luke na svijetu u posljednjih 10 godina obično se dodjeljuje dvama aerodromima – Changiju u Singaporeu i Hamadu u Dohi. Aerodrom koji nije izgubio niti jedan kufer putnika od svojeg otvorenja, pak, nalazi se u Japanu.

Britanska stranica za pregled i rangiranje zračnih prijevoznika i luka Skytrax svake godine anketira putnike iz cijelog svijeta kako bi sastavila popis najboljih. Ove godine nagrada za najbolje dostavu zračne prtljage na svijetu dodijeljena je japanskom aerodromu Kansai.

Kansai ove godine obilježava 30. godišnjicu rada – i to bez gubitka ijednog komada prtljage.

U izjavi za medije, sedma najprometnija zračna luka u Japanu otkrila je da nije izgubila nijednu putničku torbu od otvaranja u rujnu 1994. godine.

Kansai međunarodna zračna luka smještena je na umjetnom otoku Kansai međunarodna zračna luka smještena je na umjetnom otoku (Foto: Shutterstock)

Aerodrom na umjetnom otoku

"Ne osjećamo se kao da smo radili nešto posebno", rekao je za CNN Kenji Takanishi, službenik za odnose s javnošću za Kansai. “Radili smo kao i inače. Mi samo radimo svoj posao na dnevnoj bazi i po tome smo prepoznati. Svakako smo sretni što smo primili nagradu.

Međunarodna zračna luka Kansai arhitektonsko je čudo. Smještena je na umjetnom otoku koj je dug 4 kilometara i širok oko 2.5 kilometara, a nalazi se usred zaljeva Osaka u blizini najvećeg japanskog otoka Honšua.

Zbog manjka prostora u Zemlji Izlazećeg Sunca, ali i kako bi smanjili opterećenost Međunarodne zračne luke Osaka, Japanci su počeli graditi umjetni otok 1987., a već sedam godina kasnije po njemu su slijetali veliki putnički zrakoplovi. Njime danas prođe oko 30 milijuna putnika.

Kronično pretrpan i neorganiziran: Ovo je najgori aerodrom na svijetu Poslovni putnici zadovoljni su aerodromom u Vijetnamu Changi Među poslovnim putnicima dobro ne prolazi ni zračna luka London Luton +0 Zračna luka Charleroi u blizini Bruxellesa

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju