Međunarodna zračna luka Kansai arhitektonsko je čudo. Smještena je na umjetnom otoku koj je dug 4 kilometara i širok oko 2.5 kilometara, a nalazi se usred zaljeva Osaka u blizini najvećeg japanskog otoka Honšua.

Zbog manjka prostora u Zemlji Izlazećeg Sunca, ali i kako bi smanjili opterećenost Međunarodne zračne luke Osaka, Japanci su počeli graditi umjetni otok 1987., a već sedam godina kasnije po njemu su slijetali veliki putnički zrakoplovi. Njime danas prođe oko 30 milijuna putnika.

Slika nije dostupna Putovanja Tu slijeću avioni? Mini pista na rubu otoka duga svega 400 metara

U izgradnju otoka utrošeni su deseci milijuna kubičnih metara materijala koji su dovučeni s osamdeset brodova te u čemu je sudjelovalo više od 10.000 radnika.

Jedan od najvećih izazova inženjera bila izgraditi umjetni otok te zračnu luku koja će moći odoljevati stalnim potresima na ovom području, kao i brojnim ciklonima. No graditelji nisu razmišljali o posljedicama klimatskih promjena.

Changi Aktualno Samo dva u Europi: 10 najboljih aerodroma na svijetu

“Kada je Kansai građen inžinjeri vjerojatno nisu razmišljali o globalnom zatopljenju. Za pedeset godina, aerodrom bi mogao biti u potpunosti ispod vode,” tvrdi Stewart Schreckengast, profesor zrakoplovne tehnologije pri sveučilištu Purdue.

Povrh svega trebalo je izgraditi i 3750 metara dug most Sky Gate R koji spaja ovaj otok s kopnom, točnije s gradom Rinku, te koji omogućava dolazak i odlazak s aerodroma uz pomoć automobila ili vlaka.

Kako izgleda treći najprometniji aerodrom u Japanu, pogledajte u našoj fotogaleriji.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju