Dotjerivanje fotografija pomoću aplikacija i filtera mnogima daje sigurnost da objave neke situacije na društvenim mrežama koje se inače ne bi usudili podijeliti. No neki stvarno pretjeruju s uređivanjem svojih fotografija, pa određene lokacije ne nalikuju na stvarna mjesta.

U to su se uvjerile tisuće turista u Karangasemu na Baliju koje su doputovale u ovo indonezijsko područje kako bi se fotografirale na slavnom hramu Lempuyang, koji još nazivaju Vratima raja. Naime, turisti ovdje žele snimiti fotografiju koja se često viđa na društvenim mrežama – osoba stoji u sredini hrama, a u vodi se reflektira cijeli prizor, što daje dojam beskonačnosti.

No, kada dođu do Lempuyanga, shvate da u blizini nema nikakve vode i da je cijeli prizor instagramska izmišljotina. Ne samo da filterima popeglaju boju neba već i stave ogledalo pod mobitel kako bi stvorili tu iluziju vode.

Povrh svega, redovi ispod hrama znaju biti vrlo dugi, a ljudi moraju često čekati satima da bi snimili lažnu fotografiju za Instagram. Ne čudi, stoga, što su ogorčeni turisti počeli ostavljati loše recenzije na TripAdvisoru.


"Svaka čast, lijep je hram, ali ni blizu onoga što se može vidjeti na Instagramu. Užasno sam razočaran", komentirao je jedan korisnik na TripAdvisoru, dok je drugi dodao da se ne isplati "izgubiti cijeli dan na prekrasnom Baliju samo zbog jedne fotografije za Instagram".

Reklama vs. realnost: Trikovi kojima agencije varaju putnike Destinacije Taj Mahal Popularne destinacije - 2 +11 Popularne destinacije - 7

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju