U turskom Nizipu u Gaziantepu sapun se proizvodi po tradicionalnim recepturama već posljednjih 150 godina.

Riječ je o dugotrajnom postupku koji uključuje miješanje prirodnih sastojaka poput maslinova ulja i ulja komine maslina s natrijevim hidroksidom te kuhanje u velikim posudama u trajanju od tri dana kako bi se dobila smjesa željene teksture.

Vruća iskuhana smjesa se potom razmazuje i stavlja na hlađenje. Ohlađeni sapun radnici režu na jednake dijelove i u njih utiskuju brendirane oznake.

Završna faza u pripremi sapuna ujedno je i najduža, a uključuje sušenje. Sapuni iz turskog Gaziantepa stavljaju se na najlonske vreće i polažu jedni na druge u visoke stupove – i po 4000 komada sapuna koristi se za ovu kružnu strukturu.

Sapuni se slažu u visoke tornjeve i ostavljaju da se suše i po godinu dana Sapuni se slažu u visoke tornjeve i ostavljaju da se suše i po godinu dana (Foto: Alahattin Kanlıoğlu / Profimedia.hr)

Tako poslagani sapuni ostavljaju se da se osuše i stvrdnu do kraja oko šest mjeseci pa sve do godine dana. Tek kad je sapun odgovarajuće osušen može se spakirati i pustiti u prodaju.

Interesa za ovaj proizvod je mnogo – kako u Turskoj tako i na inozemnom tržištu što ne čudi s obzirom da je riječ o organskom proizvodu napravljenom od prirodnih sastojaka.

Njihovoj popularnosti svjedoči i oko pedesetak pogona u Nizipu koji proizvode sapune po tradicionalnoj recepturi.

Kako se sapuni slažu za sušenje pogledajte na fotografijama koje je snimio Alahattin Kanliogllu na početku ovoga teksta.

Ovako se peca u Vijetnamu: Nestvarne fotografije bacanja ribarske mreže Bacanje ribarskih mreža u Vijetnamu - 4 Bacanje ribarskih mreža u Vijetnamu - 5 Bacanje ribarskih mreža u Vijetnamu - 1 +1 Bacanje ribarskih mreža u Vijetnamu - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju