Novi sustav prikupljanja i odvoza otpada u Zagrebu nadahnuo je mnoge Hrvate da napokon počnu odvajati plastiku, papir, staklo i drugi otpad. Pa, iako su većini pravila jasna, malo bolji pogled po žutim, plavim i zelenim spremnicima u zagrebačkim četvrtima otkriva da se greške i dalje rade. I ono najgore, oni koji ih čine nisu ih niti svjesni.

GREŠKE S PLAVIM SPREMNICIMA

Plavi spremnici rezervirani su za papir i karton – u njih treba ubaciti sve od časopisa do papirnatih vrećica i kartonskih kutija. No ovo pravilo vrijedi samo ako je u pitanju "čist otpad". Masne papirne vrećice i kartonske kutije od pizze iz restorana brze hrane treba staviti u miješani otpad, a ne i u plavi spremnik.

Neki bi trebali prakticirati i strpljenje pri odvajanju otpada. Znamo da je lako papirnu kutiju od tjestenine ili pak kovertu od računa staviti u plavi spremnik – no ako ona ima dio napravljen od prozirne plastike, on se mora odvojiti i staviti u žuti spremnik. Ostatak papira ide u plavi spremnik.

Nakon kupnje novog televizora ili nekog sličnog kućanskog aparata mnogi se žele što prije riješiti neželjene ambalaže. Imajte na umu da kartonska kutija ide u plavi, no pripadajući stiropor ide u žuti spremnik.

GREŠKE SA ŽUTIM SPREMNIKOM

U žute spremnike odlažu se predmeti napravljeni od plastike i limenke – ali i oni moraju biti čisti. Pohvalno je odvajati čaše od jogurta, plastičnu ambalažu od higijenskih potrepština i druge slične proizvode. No, svakako ih operite i izvana i iznutra prije nego što ih stavite u žuti spremnik.

Ambalaža i limenke s ostacima boja, lakova, kemikalija i motornih ulja ne stavljaju se u žuti spremnik, već u miješani otpad. Ako je na ambalaži pak oznaka za opasni otpad, u tom slučaju treba je odnijeti u reciklažno dvorište.

Miješani otpad baca se u plave vrećice Miješani otpad baca se u plave vrećice (Foto: Emica Elvedji/Pixsell)

GREŠKE SA ZELENIM SPREMNIKOM

Dobro operite staklenke prije nego što ih bacite u zeleni spremnik. Ostaci hrane ne smiju biti na staklenci, kao ni poklopac, koji je obično napravljen od plastike. Plastičnom poklopcu mjesto je u žutom spremniku.

U zeleni spremnik ne smije se stavljati ni prozorsko i automobilsko staklo. Ovaj otpad nosi se u reciklažno dvorište.

GREŠKE SA SMEĐIM SPREMNIKOM

U smeđi spremnik baca se biootpad. Biootpad podrazumijeva ostatke svježih namirnica, poput sirovog voća, povrća, začinskog bilja, cvijeća i slično. A biootpad se nikako ne smije bacati u plastičnim vrećicama! Ako nemate biorazgradivu pri ruci, otpad skupljajte u plastičnoj i sadržaj istresite u spremnik, a čistu plastičnu vrećicu bacite u žuti spremnik za plastiku. Kosti od mesa i ribe, kao i termički obrađena hrana, odlažu se u miješani otpad, odnosno u nove, plave vrećice.

Točne upute za odvajanje otpada pronađite na službenim stranicama Čistoće.

Novo čudo u Dubaiju: Impresivna urbana tehnološka četvrt veličine 20 nogometnih igrališta Urban Tech District u Dubaiju - 1 Urban Tech District u Dubaiju - 2 Urban Tech District u Dubaiju - 3 +0 Urban Tech District u Dubaiju - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju