22. lipnja, 1979. godine Sony je pozvao grupicu novinara u tokijski Yoyogi Park i tutnuo im u ruke male plave i srebrne uređaje pričvršćene za slušalice. Nakon što su ih uključili, imali su i što za čuti: rodio se prijenosni kasetofon nazvan Walkman. Novinare su pri slušanju prekinuli cure i dečki na koturaljkama, skateovima i tandemskim biciklima. Zaokružili su park s Walkmanima na pojasevima i novim laganim slušalicama na glavi. Budućnost omiljenog gadgeta za putovanja je mogla početi.

Nepuna dva tjedna kasnije, 1. srpnja., Walkman se našao na policama trgovina u Japanu. Novi uređaj popularizirao je kasetu koju je 15 godina ranije razvio nizozemski proizvođač Philips, postao jedan od sinonima osamdesetih godina i pokrenuo eru prijenosnih glazbenih uređaja sa slušalicama.

Suosnivač Sonyja Masaru Ibuka službeno se povukao iz firme 1976. godine, ali je nakon odlaska nastavio raditi kao savjetnik. U veljači 1979. uputio je osobni zahtjev rukovoditeljima: želio je uređaj koji je dovoljno lagan za nošenje koji će mu omogućiti slušanje opera dok leti avionom. Zahtjev nije bio kompliciran. Generalni direktor Kozo Ohsone prilagodio je Pressman - uređaj za snimanje koji je Sony prodavao novinarima. I Sonyjev predsjednik i drugi suosnivač Akio Morita dobio je prototip Walkmana. Isprobao ga je igrajući golf i zapanjio se kvalitetom zvuka.

Uređaj je bio namijenjen tinejdžerima, što je tražilo i nisku cijenu. Da bi ostvario dobit Sony je morao proizvesti i prodati 30.000 Walkmana. Dva mjeseca nakon početka prodaje sve zalihe su planule. Tvrtka je Walkman namjeravala predstaviti na stranim tržištima u rujnu 1979. godine, ali je odustala od tog plana kako bi proizvodnju posvetila japanskoj potražnji. To je Walkman samo učinilo poželjnijim u drugim zemljama. Kad god su izvršni direktori Sonyja odlazili u inozemstvo, kolege i prijatelji su ih uredno žicali da im donesu po nekoliko komada. Nije dugo trebalo da prijenosni uređaj preplavi svjetsko tržište. Do trenutka kada je Sony zaustavio proizvodnju Walkmana 2010. godine, prodalo se oko 385 milijuna primjeraka.

No Walkman nije svima bio po ukusu. Japanski profesor Shuhei Hosokawa optužio je Sony da kvari kvalitetu života i mijenja sliku grada. Urbani krajolik, u kojem se nekoć družilo i spontano upoznavalo polagano je nestajao. Izolirani glazbom, ljudi bi se isključili iz vanjskog svijeta, smatrao je profesor koji je na tu temu pisao za medije.

Kakav god bio utjecaj Walkmana na društvo, taj je prijenosni uređaj obilježio osamdesete godine, a mnogi od nas i dalje sentimentalno čuvaju svoj primjerak kod kuće.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju