Crvena laguna ili Laguna Colorado slano je jezero koje se smjestilo na nadmorskoj visini od oko 4267 metara u jugozapadnoj Boliviji. Prostire se na oko 60 četvornih kilometara, a dio je Andskog rezervata faune Eduardo Avaroa.

Riječ je o vrlo plitkom jezeru koje dostiže prosječnu dubinu od tek 35 centimetara. Unatoč tome Crvena laguna bogata je različitim algama koje mu daju izražajnu crvenu boju, nakupinama bijelog boraksa, ali i planktonima koji privlače ugroženu vrstu ptica – kratkokljune plamence.

Plamenci u crvenoj vodi lagune stvaraju zapanjujući prizor kojemu je teško odoljeti. Pustinjske stijene i naslage soli u okolici jezera tvore pak čudesan kontrast koji privlači brojne fotografe i turiste iz različitih dijelova svijeta.

Osim plamenaca u blizini jezera vidjet ćete i andske lisice, ljame, alpake, a možda i pokoju veliku mačku poput kuguara.

Valja imati na umu da temperature oko Crvene lagune obično vrlo niske, a tijekom noći znaju pasti i do minus 20 Celzijevih stupnjeva. Ipak, stručnjaci savjetuju da je ovo područje najbolje posjetiti u zimu – od svibnja do studenog – kada je vrijeme suho, a nebo modro. S druge strane, veće šanse za promatranje plamenaca imat ćete tijekom kišne sezone, odnosno od prosinca do travnja.

Ako ste u blizini, "skoknite“ i do najveće slane površine na svijetu po imenu Salar de Uyuni, koja se također nalazi u Boliviji.

Najslanije mjesto na svijetu: Rajsko zrcalo koje je veličine petine Hrvatske Salar de Uyuni - 8 Salar de Uyuni - 7 Salar de Uyuni - 6 +5 Salar de Uyuni - 5

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju