Priroda, roštilj i majstor grilla koji se brine za meso dok ostatak društva gušta družeći se uz pokoje piće i nestrpljivo čeka pečeno meso uobičajen je prizor čim se pojave topliji dani, no na drugoj strani svijeta u grillu se uživa bez obzira na vrijeme.

Japanci obožavaju male kućne roštilje, često električne ili plinske, oko kojih se okupljaju za stolom. Zima ili kiša pritom ne smetaju, a umjesto jednog majstora roštilja koji peče meso i povrće, svatko je gospodar svojeg zalogaja.

Yakiniku, ili u prijevodu meso s grilla način je pečenja koji podrazumijeva i ribu i povrće, a među najčešćim prilozima su riža i sirovo povrće, poput listova salate u koju se umota meso.

Yakiniku, japanski roštilj - 3 Yakiniku, japanski roštilj - 3 (Foto: Shutterstock)

Yakiniku je prvenstveno prilika za druženje, kako kod kuće, tako i u restoranima ili u prirodi. U restoranima će vam poslužiti sirovo meso, rakove ili ribu i umake te druge dodatke, a na vama je da pripremite hranu prema vlastitom ukusu. Najviše se cijeni govedina lijepo prošarana masnoćama, a na yakiniku zabavama na roštilju se često nađu i tofu, ljute papričice, ploške luka, gljive, kao i kupus. Jezik, rebra, kao i iznutrice također su uobičajene namirnice za grill.

Cvituša Putovanja Ličko izletište zove na snijeg: "Vatru smo naložili, roštilj se sprema, a sanjke čekaju"

I dok je neke vrste mesa potrebno najprije marinirati, druge se peku bez ičega, ili samo prethodno posole. Osnovno je pravilo da se čisti komadi peku prvi kako bi roštilj što duže ostao čist. Ako ćete imati priliku jesti yakiniku u restoranu, slobodno pozovite konobara neka vam zamijeni rešetku na roštilju nakon nekoliko rundi pečenja. U nastavku donosimo jedan od recepata za japanski roštilj - ražnjiće u mirisnoj marinadi koja će omekšati meso. 

Pečenje Hrana i piće Savjeti uz koje ćete napraviti slasne odreske i pečenja koja hrskaju, tope se u ustima i mame na još

Sastojci za japanske ražnjiće:

  • 120 ml sojinog umaka
  • 2 žlice ulja
  • 2 žlice soka od limuna
  • 1 žlica sjemenki sezama
  • 2 žlice šećera
  • 2 mlada luka
  • 1 režanj češnjaka
  • 1/2 žličice mljevenog đumbira
  • 450 g mesa za ražnjiće

Priprema japanskih ražnjića: 

  1. Pomiješajte sojin umak, ulje, limunov sok, đumbir, sjemenke sezama, šećer, sjeckani mladi luk i češnjak.
  2. Meso narežite na kocke i nanižite na ražnjiće. Ako koristite drvene ražnjiće, prvo ih namočite 30 minuta.
  3. Stavite ražnjiće u plastičnu ili staklenu posudu i prelijte marinadu preko mesa pa okrećite dok se meso dobro ne obloži.
  4. Pokrijte i ostavite u hladnjaku najmanje četiri sata.
  5. Pecite na roštilju 10 do 15 minuta, povremeno okrećući ražnjiće kako bi se ravnomjerno ispekli.

Gotovo 8 metara! Evo kako izgleda grad u kojem napada najviše snijega na svijetu Aomori - 6 Aomori - 5 Aomori - 4 +1 Aomori - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju