Čudnovata kreacija vreba na trgu jednog od najvećih sibirskih gradova - bizarni kip izgleda poput mješavine golemog glodavca i divlje mačke. Simbol Irkutska mitološko je čudovište poznato kao "babr" koje se prvi put pojavilo na grbu grada u 17. stoljeću.

Ta je drevna lokalna riječ, koja se u međuvremenu prestala koristiti, označavala sibirskog tigra. Dva stoljeća kasnije zbunjeni su dužnosnici razmišljali i razmišljali o kojoj se životinji radi, nepoznatoj njihovu jeziku - i dosjetili se kako je zasigurno riječ o dabru, koji je pogrešno napisan (beaver).

Nakon godina zbrke i prepirke tigar je u evoluirao u čudnovatu mačku s kitnjastim repom i kandžama glodavaca, jednako stvarnu kao što je primjerice grifin, legendarna zvijer s tijelom lava i glavom orla. Na licu mu je zbunjeni izraz kao da se čudi sam sebi i svojoj neuobičajenoj građi tijela. 

Simbol je bio zabranjen za vrijeme sovjetske ere, ali obnovljen je u moderno doba, na radost mještana. Danas se u Irkutsku mogu kupiti slike i darovi s motivima babra, a najviše divljenja izaziva masivni kip u povijesnoj četvrti grada.

Znanstvenici s upitnicima iznad glava zbog medvjeda koji su počeli "mijenjati" boju Smeđi medvjedi na otoku Kunashir - 4 Smeđi medvjedi na otoku Kunashir - 2 Smeđi medvjedi na otoku Kunashir - 1 +1 Smeđi medvjedi na otoku Kunashir - 6

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju