Sreću ne možete kupiti novcem. Ili možda ipak možete? Vjerojatno ne možete, ali će novac zasigurno učiniti da se osjećate bolje. E pa, novo istraživanje koje je objavio britanski Daily Mail, pitalo je ispitanike diljem svijeta koliko bi im godišnje trebalo novca da budu sretni. Iskreno, rezultati su, barem nama, začuđujući, jer nam se činilo kako će poredak prvih deset biti mnogo drugačiji.

Ako je vjerovati istraživanju, Irancima je za sreću potrebno najviše novaca. Naime, na pitanje kolika bi vas godišnja zarada učinili sretnim, u Iranu su istaknuli golemu cifru od 224 tisuće eura. I dok je Irancima potrebno najviše, stanovnici Sierra Leonea daleko su skromniji. Naime, tamo bi stanovnik bio sretan s godišnjom zaradom od 8107 eura.

Godišnji odmor u planinama: Zašto Poljska nikad neće biti Austrija i kako nas je umjesto idile dočekao mravinjak Planine - 1 Planine - 2 Planine - 3 +3 Planine - 4

No, vratimo se prvo onima koji „teže“ bogatstvu. Nakon Irana, na drugom mjestu našao se Jemen, gdje bi sreća „iznosila“ nešto više od 161 tisuću eura godišnje zarade. Bronca je pak pripala Australcima, gdje svaki stanovnik da bi bio „hepi“ treba uprihoditi malo više od 113 tisuća eura. U prvih deset kojima treba najviše za sreću našli su se još redom Zimbabve, Norveška (prva europska zemlja u TOP 10), Švicarska, Novi Zeland, Izrael, Island i SAD.

S druge strane medalje, nakon spomenute Sierra Leone, na „postolju“ se nalaze Surinam te Madagaskar. Ostatak društva najskromnijih čine Gvajana, Sudan, Nikaragva, Kolumbija, Gambija, Bolivija te Gana.

Krv, znoj i suze: Stazama surovog Velebita koje uvijek vode do osmijeha Highlander Velebit 2023. Highlander Velebit 2023. - 23 Highlander Velebit 2023. - 14 +39 Highlander Velebit 2023. - 18

A mi, kako stojimo u Hrvatskoj? Prema istraživanju, Hrvati su „skromni“ i sretni bi bili s godišnjim primanjima višim od 21 tisuću eura. Zanimljivo je to jer nas neki susjedi „šišaju“ poput Slovenaca (29 tisuća eura), drugi (Mađari) žele jednako kao i mi, dok bi u Bosni i Hercegovini te Srbiji bili zadovoljni s nešto manjim iznosom (između 19 i 20 tisuća).

Eto, rezultati su takvi, kakvi su. Ipak, nemojte nikad zaboraviti da je i jedno istraživanje na Harvardu pokazalo sljedeće – ne čini vas toliko sretnim to koliko zarađujete, već način na koji trošite tu zaradu. Drugim riječima, možda i vi s tisuću eura, znate bolje uložiti novce od nekog tko ima pet puta veća primanja.

Samo tri sata od granice nalazi se metropola u kojoj vaš novac vrijedi više, a zabava ne prestaje Bratislava Bratislava - 6 Bratislava - 5 +2 Bratislava - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju