Kalifornijsko jezero Elsinore i kanjon Walker jedno su od omiljenih izletišta lokalaca i turista, naročito u sezoni cvata makova, kada nepregledna brda postanu potpuno narančasta od njihove boje.

Prošle su se godine našli na naslovnicama od New York Timesa do Buzzfeeda iz pomalo bizarnog i tužnog razloga. Ono što ih je činilo posebnim sada ih je skoro uništilo.

Kada su nakon - za kalifornijske standarde – rijetke obilne kiše masovno procvali narančasti makovi (tzv. superbloom), procvao je i Instagram. Influenceri su se sjatili u kalifornijska polja sa svih strana SAD-a, pa i ostatka svijeta samo kako bi ulovili savršen selfie u cvijeću.

Trava više nije nikla gdje je stala influencerska štikla

Čak 10.000 ljudi prvog dana „masovnog procvata“ pristiglo je u kanjon Walker nedaleko od jezera gdje nastaju slavne fotografije #superbloom2019 i #lakeelsinorepoppies. Kaos koji su uzrokovali u prometu dobio je i svoje počasno mjesto na gnjevnom Twitteru.

Kada su ugledali prizor tisuća influencera s mobitelima i kamerama kako gaze kroz livade, gradske vlasti zatvorile su cijela polja i zabranile pristup javnosti.

Pokušaj zatvaranja kanjona, naravno, bio je neuspješan jer vlasti nisu bile pripremljene na takav scenarij niti su imale sredstava da pokriju cijelo područje. Influenceri su parkirali aute nasred ceste po potrebi, tražeći drugi ugao za fotografije.

Javnost je bila ogorčena. „Cvijeće je procvalo i cijeli Los Angeles sjeo je u auto te se vozio dva sata samo za jednu fotografiju na Instagramu. Ništa ne govori „unutarnji mir“ poput svježeg proljetnog zraka, brda i pogleda na barem deset influencera u polju“, komentirali su.

Neki influenceri obranili su se tvrdnjama da fotografije koje su razvili nisu nastale u polju, već u tzv. žrtvovanom području koje je predodređeno za fotografiranje i poziranje. Dakle, postoji mali komad zemlje s makovima namijenjen za photo session, samo što se mnogima nije dalo čekati u redu, pa su si skratili proces gazeći cvijeće i pronalazeći bolju lokaciju.

Gradonačelnik Steve Manos pokušao je smiriti tenzije uz šalu: „Preživjeli smo kalifornijske požare i suše, riješit ćemo i ovo!

Netko je bio toliko ogorčen gaženjem cvijeća i šansom da na istom mjestu više neće cvasti makovi, da je napravio profil na Instagramu pod imenom Javne površine te mrze“. Na njemu prikazuje kako su izgledale popularne destinacije u prirodi nekad, a kako danas kada su ih pregazile tisuće ljudi.

Cijeli događaj dobio je naziv „apoppylypse“ prema engleskom nazivu za cvijet maka (poppy). Priroda se donekle i sama uspješno obranila jer su se mnogi influenceri kasnije požalili na iritaciju očiju i alergiju od cijelog dana u cvijeću.

Ove je godine, ironično, pomogla pandemija koronavirusa, koja je veći dio javnosti zadržala u kućama, pa ima nade za kalifornijske makove i njihov zaslužen odmor i oporavak. Sretno im!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju