“Bila su to najbolja vremena u mom životu. Ovdje su kovani moji veliki planovi.“ Tako je govorio Adolf Hitler o Obersalzbergu, malom planinskom mjestašcu na oko 1000 metara nadmorske visine na istoimenoj gori u bavarskima Alpama, iznad grada Berchtesgaden.

Svjež zrak i spektakularan pogled počeli su ovamo privlačiti turiste već u zadnjim desetljećima 19. stoljeća kada je otvoren pansion Moritz, a zanjim i drugi, a naš se "junak" u ovo mjestašce zaljubio 1923. godine kada je posjetio Dietricha Eckarta, partijskog i kolegu antisemita, i od tada se redovito vraćao u Obrersalzberg.

Odsjedao je u više pansiona i unajmljenih planinskih kuća, a u jednoj takvoj dovršio je i "Mein Kampf". Godine 1928. prvi je put unajmio Haus Wachenfeld, alpsku kuću pored Hotela zum Türken, koju je i kupio 1933. čim je osvojio vlast. Za nekoliko godina Wachenfeld je dogradio, preuredio i preimenovao u Planinski dvor - Berghof.

Omiljen susjed

Berghof je bio luksuzno zdanje koje je Hitler sam uredio, s velikom knjižnicom, projekcijskom kabinom, barom i kuglanom, a u pogledu na (austrijske) planine moglo se uživati s velike terase i kroz panoramske prozore. Kuću je održavalo nekoliko domaćica, vrtlara, kuhara i čitava četa drugog osoblja, a gosti u Berghofu bili su političari, monarsi i diplomati, kao i brojni umjetnici. 

U Hitlerovoj radnoj sobi u Berghofu održano je više sastanaka koji su krojili svjetsku povijest, a on je, valjda nadahnut prirodnim ljepotama, ovdje planirao masovni pokolj i invaziju na Poljsku, Francusku, Rusiju... Istovremeno je nacistička propaganda odavde gradila sliku Hitlera kao ugodnog susjeda i zaljubljenika u prirodu, a fotografije na kojima zaneseno gleda u planine, smiješi se dječici pred Berghofom ili s Evom Braun uživa na terasi obišle su svijet.

Treći Reich u Alpama 

Obrersalzberg je uskoro, uz Berlin, postao sjedište trećeg Reicha. U hotel Türken smještena je Služba sigurnosti Reicha, a oko Berghofa - centrale uspostavljena je „führerova zona” od 100 hektara. Blizu Berghofa izgrađen je veliki kompleks za nacističko vodstvo, sigurnosno i pomoćno osoblje. Sva okolna zemlja je otkupljena, a ako je netko isprva i ne bi želio prodati, redovito je promijenio mišljenje nakon nekoliko tjedana u Dachauu.

Na vrhu susjedne planine 1938. godine dovršena je izgradnja Kehlsteinhausa, Hitlerova koferencijskog centra koji su saveznici nazvali Orlovim gnijezdom. Navodno ga je tajnik nacističke stranke Martin Borman dao sagraditi kao poklon Hitleru za pedeseti rođendan. Kroz planinu je probijeno pet tunela, a do same kuće koje se nalazi na 1834 metara nadmorske visine vozio je lift.

Opasan turizam

Obrersalzberg su Britanci bombardirali krajem travnja 1945. godine i u napadu je većina nacističkih zgrada srušena, dok je Berghof bio samo oštećen. Mjesto je nakon rata postalo savezničko odmaralište i rekreacijski centar, da bi bavarske vlasti 1952. sravnile Berghof sa zemljom, kao i više od 50 drugih nacističkih zgrada u u Obersalzbergu i na njihovo mjesto posadile šumu, prije svega kako bi spriječile da mjesto postane ultradesničarsko i neonacističko svetište.

S istom namjerom, u podnožju Orlova gnijezda 1999. godine izgrađen je, a prije nekoliko godina i proširen, moderan dokumentacijski centar – Dokumentation Obersalzberg koji pokriva povijest ne samo Obersalzberga, već i Trećeg Reicha općenito. Uz stalnu izložbu „Idila i zločin”, posjetiteljima se nude i vođene ture, kao i šetnja tunelima. Jedine preživjele građevina iz mračnog doba Obersalzbergu su "turski" hotel koji je zatvoren i Kehlsteinhaus u kojemu je danas restoran.

  Jedina talijanska luka u Istri: Zgodni gradić koji treba posjetiti i kada ne idete u Trst Muggia - 1 Muggia - 2 Muggia - 3 +1 Muggia - 4

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju